Vánoce jsou obdobím, kdy se lidé navzdory původnímu poselství svátků hlavně přejídají. Záplavu tučného jídla ale v tomto období navíc často splachujeme nadměrným množstvím alkoholu. Kombinace ale může mít vážné následky na zdravotní stav jater.
Tučné pokrmy a nadměrná konzumace alkoholu způsobují ztučnění jater. Velmi nebezpečnému onemocnění lze předejít konzumací bobulového ovoce.
Podle nových výzkumů totiž látky obsažené v borůvkách, černém rybízu či brusinkách výrazně omezují riziko ztučnění jater i u ohrožené skupiny osob, která konzumuje tučná jídla a zároveň pije nadměrné množství alkoholu.
„Navíc konzumace bobulového ovoce má další blahodárné účinky na zdraví. Hovoří se také o prevenci diabetu, onemocnění srdce a cév a rakoviny,“ tvrdí doktorka Henna Maria Lehtonenová z univerzity v Turku.
Pokud se alkoholem vyvolané ztučnění jater neléčí, často vede k diabetu typu 2. Na ztučnění neboli steatózu jater se užívají také preparáty s ostropestřcem mariánským.
Sledujte nás na sociálních sítích: