Pro obézní lidi může být jídlo mnohem zajímavější proto, že intenzivněji vnímají jeho vůni. Podle nové studie totiž lidé s nadbytečnými kilogramy mají skutečně vyvinutější čichové vnímání pokrmů.
Podle nové britské studie čím je někdo obéznější, tím je jeho čich citlivější na vůně jídla. To také znamená, že pro obézní jedince je víno chutnější, proto ho pak také zřejmě konzumují více.
„Dalo by se spekulovat o tom, že pro jedince se sklonem k přibývání na váze jejich zvýšené vnímání pachů jídla může ve skutečnosti hrát aktivnější roli v příjmu potravin. Podobné výzkumy by mohly pomoci lidem bojujícím s přibýváním na váze a těm, kteří tyto lidi léčí,“ míní doktor Lorenzo Stafford z University of Portsmouth.
Efekt zvyšování citlivosti vůči pachům ale funguje jen u vůní z jídla. U těch pocházejících z jiných zdrojů se naopak vnímání po konzumaci a s nadbytečnými kilogramy snižuje. Proč mají lidé nasycení citlivější nos na aroma pocházející z jídla, není zatím jasné.
Sledujte nás na sociálních sítích: