Ačkoli se po desetiletí učíme, že očím prospívá pravidelná konzumace mrkve, vědci z Harvardovy univerzity teď přišli s tím, že nejlepší prevencí ztráty vidění jsou dusíkaté látky z listové zeleniny. Riziko glaukomu – zeleného zákalu – se sníží o třetinu u těch, kdo pravidelně a dostatečně konzumují listovou zeleninu.
Dusíkaté látky bohatě zastoupené ve špenátku, kapustě a salátu chrání sítnici před poškozením a snižují riziko rozvoje glaukomu.
Dusičnany jsou důležité pro dobrý stav oběhové soustavy a jsou také nezbytné pro udržení kvalitní erekce. Vědci z Harvardovy univerzity ale zjistili, že prospívají také očím a jsou prevencí zákalu.
„Jedinci, kteří pravidelně konzumují dostatek listové zeleniny, jsou ohroženi rozvojem zeleného zákalu až o třetinu méně,“ tvrdí vědci z Harvardovy univerzity.
Sledujte nás na sociálních sítích: