Mouka z kávových bobů je výživový zázrak

Káva je plná antioxidantů, které působí blahodárně na zdraví člověka. Ale nadměrná konzumace nápoje může být kvůli kofeinu nepříznivá zdraví. A také ne každý má nápoj z pražených bobů kávovníku v oblibě. Ale konzumovat kávu bychom brzy mohli v pečivu a dalších potravinách. Vědci z Brandeisovy univerzity z kávových bobů dokážou vyrobit mouku bohatou na zdraví prospěšné látky bez jakýchkoli škodlivých.

Kávové boby jsou zdrojem kyseliny chlorogenové, která upravuje krevní cukr, pozitivně ovlivňuje tlak, činnost srdce a je prevencí rakoviny.

Jenže právě pražením při vyšších teplotách boby o řadu antioxidantů přicházejí. Řešením může být jen krátkodobé pražení – asi deset minut – při teplotách kolem 150 stupňů Celsia.

První zdravou mouku z bobů vyrobil touto metodou pražení doktor Dan Perlman z Brandeisovy univerzity.

Při pražení po dobu deseti až patnácti minut při teplotě kolem dvou set stupňů Celsia prudce poklesá obsah kyseliny chlorogenové. V některých případech klesne obsah až na nulu a káva přestává být zdraví prospěšná.






Celkem  10 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:42
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat