Sezóna chřestu stejně jako 2. ročník gastronomického festivalu Chřestfest je tu! Festival probíhá od 30. dubna do 20. května 2012 a jedná se o další z řady festivalů portálu Alakarte.cz. Tentokrát je postaven na jedné hlavní surovině – chřestu. Chřest byl u nás dlouhá léta opomíjenou zeleninou, teprve v posledních letech se jeho pěstování v Čechách a na Moravě postupně dostává na výsluní a hodně se k nám dováží také z okolních zemí. Cílem Chřestfestu, jak napovídá i podtitul festivalu, je ukázat, že chřest je dostupný. A nejen to, také velmi chutný a všestranně využitelný v kuchyni. České úsloví „ševče, drž se svého kopyta“ platí i pro některé hollywoodské hvězdy. Protože jak to vypadá, ne všechny mají talent na vše, co si umanou…
Druhý ročník festivalu Chřestfest začíná v pondělí 30. dubna 2012 a potrvá až do neděle 20. května 2012. Všichni milovníci dobrého jídla si tak mohou na chřestových specialitách pochutnávat celé tři týdny. Festivalu se tentokrát účastní osm pražských a dvě brněnské restaurace, které shodně připravily 3chodová menu za cenu 290 Kč. „První ročník Chřestfestu předčil naše očekávání, a když jsme vytvářeli kalendář festivalů pro rok 2012, nemohli jsme festival chřestu vynechat,“ říká Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte.cz. „Naše festivaly jsou také často spojeny s lidovými tradicemi a vzhledem k tomu, že čerstvý chřest byl zeleninou, která se dříve běžně v kuchyni používala, byl to o důvod víc, proč festival zopakovat,“ upřesňuje Pavel Suchánek. A jak poznat čerstvý chřest? „Chřest nesmí být seschlý, musí být tuhý, při ohýbání praskne, je křehký a uvnitř šťavnatý,“ vysvětluje Jiří Konhefr z restaurace Fluidum, která ve své kuchyni již tradičně využívá mělnický chřest.
Chřest má v kuchyni rozmanité využití, často se servíruje obalený v šunce s holandskou omáčkou, ale zdaleka to není jediná možná úprava. „Jako hlavní chod našeho menu ochutnají hosté hřbet z králíka s bílým chřestem, omáčkou z červené čočky a pestem z medvědího česneku,“ láká na festivalovou nabídku Radek Šubrt z restaurace Amade. Může to být překvapivé, ale chřest je také vhodnou surovinou pro sladké dezerty, ať už je to třeba chřestová zmrzlina nebo soufflé, zajímavou chuťovou kombinaci vytváří například s jahodami. „Chřest se dá ve sladké úpravě použít v syrové, vařené i pečené formě,“ jmenuje způsoby možné úpravy Jiří Konhefr z restaurace Fluidum, která se festivalu také účastní. „Tak jako u každé jiné suroviny, vždy samozřejmě záleží na kreativitě šéfkuchaře,“ doplňuje Konhefr. Festivaloví návštěvníci se můžou těšit například na ochutnávku chřestové zmrzliny nebo domácího mazance se sladkým chřestem. A stejně jako na předchozím festivalu si na své přijdou také milovníci vegetariánské kuchyně - zcela bezmasé menu servíruje restaurace Mlsná kavka v pražském Karlíně.
O chuťové rozmanitosti chřestu se lze přesvědčit právě nyní na festivalu Chřestfest. Na webové stránce festivalu www.chrestfest.cz je k dispozici chřestová nabídka všech restaurací. Zájemci o festival si zde mohou vybrat podle své chuti a pak si jednoduše rezervovat svůj stůl. Potvrzená rezervace je pak vstupenkou na festival. „Naším cílem je, aby si každý návštěvník festivalu odnesl příjemný chuťový zážitek a zároveň si užil komfortu našich služeb při rezervaci stolu. Proto vše probíhá online v reálném čase, kdy zákazník během krátké chvíle od odeslání požadavku na rezervaci obdrží emailem potvrzení takové rezervace. Za menu pak zaplatí přímo v restauraci,“ vysvětluje princip fungování festivalu Pavel Suchánek.
Zúčastněné restaurace:
Amade Restaurant, Praha 1
Ambroisie Caffé Restaurant, Praha 1
Boulevard restaurant, Brno
Fluidum Restaurant, Praha 3
Green House Restaurant, Praha 10
Chateau St. Havel, Praha 4
Mlsná kavka, Praha 8
Noem Arch restaurant, Brno
Renommé Restaurant, Praha 1
Restaurant Il Convento, Praha 1
Sledujte nás na sociálních sítích: