Britský šéfkuchař Jamie Oliver vám dokáže, že během pouhé půl hodiny dokáže i průměrný kuchař vykouzlit kompletní tříchodové menu. Jak je to možné?
Jamie Oliver dokázal k vaření přitáhnout miliony lidí na celém světě. S pomocí vlastních televizních pořadů a kuchařských knih svým fanouškům názorně dokazuje, že vaření je zábavná a hlavně úplně snadná činnost.
Ve svém novém počinu, kuchařce „Jamie Oliver 30 minut v kuchyni“, si ale nastavil ještě odvážnější metu – do magické půlhodiny, jež je pro spoustu lidí maximálním časem, který jsou ochotní vaření věnovat, vměstnal kompletní menu.
Jak je to možné?
„Nejde o slevování z kvality. Kouzlo spočívá v organizaci práce, její rychlosti a také uplatnění vychytávek a triků, o které se s čtenáři rád podělím. Pak dokážete během chvilky na stůl položit talíře plné neskutečně dobrého jídla,“ vysvětluje Jamie Oliver. „Tenhle styl vaření chytře využívá každou minutku, je to přitom velká zábava a kuchyně se opět stává místem k práci, pro kterou byla stvořena,“ dodává hvězdný šéfkuchař.
Pokud si teď myslíte, že něco takového může zvládnout jen profík, ale vy rozhodně ne, Jamie vás přesvědčí, že si máte víc věřit. „Možná si myslíte, že to nedokážete, ale já vám slibuju, že ano. Každé z 50 menu ve své knize jsem pečlivě popsal, takže si nad postupy nebudete muset lámat hlavu,“ ujišťuje šéfkuchař.
Vyhrňte rukávy, jdeme na to!
Sendvič s masovými koulemi
malá hrst čerstvé bazalky
500 g kvalitního mletého hovězího masa
1 polévková lžíce celozrnné hořčice
½ citronu
1 vejce
8 plátků uzené pancetty
2 ciabatty
4 plátky sýra jarlsberg
Zelí
½ malé hlávky červeného zelí
1 červená cibule
malý svazek čerstvé máty
1 čerstvá červená chilli paprička
2 citrony
Nasekaný salát
½ okurky
2 rajčata
2 avokáda
hrst čerstvých bazalkových lístků
110 g omytého italského salátu (pozn.: různé druhy listů)
1 čajová lžička anglické hořčice
1 ½ polévkové lžíce červeného vinného
octa
50 g sýra feta
Dochucení
olivový olej
extra panenský olivový olej
mořská sůl & černý pepř
Zmrzlina
6 banánů (cca 900 g), oloupaných, nakrájených na plátky a alespoň 6 hodin před použitím zmrazených v mikroténových sáčcích
250 g nízkotučného bílého jogurtu
1 polévková lžíce tekutého medu
2–3 hrsti sušeného kokosu na obalení
8 sladkých křupavých sušenek
K podávání: vychlazené pivo
POZNÁMKA: Dohlédněte na to, aby banány byly v mrazáku alespoň 6 hodin před použitím. Oloupejte je, nakrájejte na plátky a vložte je do mikroténových
sáčků. Je to užitečná rada, obzvlášť máte-li ovoce, které se začíná kazit.
Než začnete
Připravte si všechny přísady a nádobí. Rozehřejte troubu na 160°C/320°F/plynovou troubu na stupeň č. 3. Vyjměte banány z mrazáku. Velkou žáruvzdornou pánev postavte na střední žár. Připravte si kuchyňský robot s nástavcem na jemné plátky. Přichystejte si 4 sklenice na dezert a přesvědčte se, že se vejdou do mrazáku.
Sendvič s masovými koulemi: Bazalku nasekejte nahrubo a nasypte ji do velké mísy. Přidejte mleté maso, celozrnnou hořčici, sůl a pepř a kůru z ½ citronu. Rozbijte vejce, žloutek přidejte spolu s 1 polévkovou lžící olivového oleje do mísy. Pánev postříkejte olivovým olejem. Maso čistýma rukama promíchejte a promačkejte.
Rozdělte je na 4 díly a každý z nich opět na 4. Rychle je stlačte a vytvarujte do koulí (pomáhá, když to děláte mokrýma rukama). Vytvarované koule pokládejte na pánev, kterou pak zatřeste a koule opékejte asi 12-14 minut, nebo dokud nebudou celé opečené dozlatova.
Recept a fotografie jsou použity z knihy Jamie Oliver 30 minut v kuchyni.
Zelí: Z poloviny zelí odkrojte dřevnatý stonek, oloupejte vnější listy a rozkrojte ji na čtvrtiny. V kuchyňském robotu ji nakrájejte najemno. Oloupejte a rozkrojte cibuli, odtrhněte horní část ze svazku máty, zbavte chilli papričku stonku a vše přidejte do robotu.
Sendvič s masovými kolemi: Položte plátky pancetty na pánev kolem masových koulí a vložte ji do trouby, položte pod ní na spodní příčku trouby také obě ciabatty.
Zelí: Nastrouhanou zeleninu s chilli papričkou přesypte do velké mísy, zakápněte pořádnou dávkou extra panenského olivového oleje, šťávou vymačkanou z citronu a přidejte špetku soli. Vše promíchejte.
Nasekaný salát: Na tohle rád používám dva nože, vy ale dělejte, co pro vás bude bezpečnější a příjemnější. Na opravdu velkém prkénku nahrubo nasekejte okurku a rajčata. Rozpulte a vypeckujte avokáda, lžící vyberte ze slupky dužinu, přidejte ji k okurce a rajčatům a vše nasekejte. Přidejte lístky bazalky a opět vše nasekejte. Na nasekanou zeleninu nasypte italský salát, uprostřed vyrobte důlek a dejte do něj čajovou lžičku anglické
hořčice, špetku soli, 5 polévkových lžic extra panenského olivového oleje a 1 ½ lžíce červeného vinného octa. Vše nasekejte a promíchejte se zálivkou. Pokud bude třeba, přidejte víc olivového oleje a nahoru rozdrobte sýr feta.
Zmrzlina: Rychle umyjte mísu z kuchyňského robotu, pak dovnitř vložte standardní nástavec a umixujte v něm dohladka mražené banány, jogurt a med. Do velké mísy nasypte sušený kokos, dezertní lžičkou naberte zmrzlinu a celý kopeček v kokosu obalte a vhoďte jej do sklenice. Takto pokračujte, dokud
nepoužijete všechnu zmrzlinu, sklenice poté vložte do mrazáku, dokud nepřijde čas na dezert.
Recept a fotografie jsou použity z knihy Jamie Oliver 30 minut v kuchyni.
Sendvič s masovými koulemi: Pánev s masovými koulemi a ciabatty vyjměte z trouby. Horké ciabatty rozkrojte, pokapejte je extra panenským olivovým olejem, do každého z bochníčků položte 2 plátky jarlsbergu, přidejte zelný salát, masové koule a nakonec několik plátků křupavé pancetty.
Podávání: Sendviče s masovými koulemi a salát odneste na stůl. Půlky sendviče stlačte k sobě, rozřízněte je na dvě poloviny a pusťte se do nich. Až přijde čas, vyndejte banánovou zmrzlinu z mrazáku a ozdobte ji křupavou sušenkou.
TIP Bety.cz: Kuchařka „Jamie Oliver 30 minut v kuchyni“ vychází 1. listopadu 2011 v prvním českém vydání. Již dnes si ale o 3 knihy můžete zahrát v naší soutěži!