Čokoholici se mohou radovat. Milovníci kakaové pochoutky totiž mají o důvod víc se své lahůdky nevzdávat. Podle rozsáhlé studie mezi osobami, které konzumují čokoládu pětkrát denně, je až o polovinu méně těch s nemocí srdce a cév.
Přitom platí, čím kvalitnější čokoláda obsahující více než padesát procent kakaa, tím lépe. Čokoláda bílá a mléčná ochranný vliv na srdce a cévy nemá.
„Dokonce i menší množství čokolády, které obsahuje jen málo kalorií, může mít blahodárný vliv na zdraví srdce a cév,“ tvrdí autoři americké studie.
„Tato studie jen podporuje mnohé další, podle nichž konzumace antioxidantů ze skupiny flavonoidů, které jsou v kakau, ale také třeba čaji či některých druzích zeleniny a ovoce, chrání tělo před vážnými chorobami,“ tvrdí profesor Jonathan Hodgson z University of Western Australia.
On sám doporučuje každému konzumaci asi dvaceti až třiceti gramů čokolády třikrát týdně. Toto množství nijak negativně nepřispěje k obezitě, neohrozí velkou mírou nasycených mastných kyselin, ale dodá velké množství antioxidantů buňkám, které jsou tak chráněny před zhoubnými volnými radikály.
Sledujte nás na sociálních sítích: