Plavková sezóna je v plném proudu a mnohé z nás u vody doprovází nespokojenost. Abyste tyto nepříjemné pocity spojené s odhaleným tělem co nejvíce omezila, zkuste obohatit dosavadní jídelníček o odlehčené a zdravější pokrmy. Nemusíte se přitom vzdát plné chuti - zkuste do stravování zakomponovat chutné zeleninové saláty, čerstvé ryby a další svěží pokrmy, jejichž nepostradatelnou ingrediencí je olivový olej. Již antičtí Řekové přece věděli, co je dobré a zdravé zároveň.
Někteří odborníci považují „středomořskou dietu“ za jednu z nejzdravějších na světě. Středomořská strava je spojována se zdravým srdcem a dlouhověkostí. Pokud se spokojíme s umírněnými porcemi, může fungovat také jako výborná redukční dieta. Výzkumy ukázaly, že strava bohatá na rostlinné potraviny, zdravé tuky a bílkoviny spolu s omezením kalorického příjmu, je skvělým receptem na hubnutí. Středomořské pokrmy kladou důraz hlavně na potraviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu a naopak s vysokým obsahem vlákniny. Jídlo bohaté na bílkoviny a vlákninu (jako fazole a luštěniny) je navíc syté a zažene hlad na delší dobu.
Tato dieta využívá především čerstvé a sezónní potraviny. Příprava jídla je obvykle velmi snadná, pokrmy jsou málokdy smažené. A díky spoustě rozmanitých a chutných potravin je snazší dietu dodržovat dlouhodobě. Ale i u tohoto typu stravy nezapomeňte pamatovat na přiměřenou velikost porcí.
Nalaďte se na řeckou vlnu a ochutnejte tradiční středomořské pokrmy. Nejenže potěší vaše chuťové buňky, ale rázem vás přenesou na písečnou pláž u moře.
Tip na středomořskou lehkou a rychlou večeři:
ŘECKÝ KUSKUS SALÁT
Tento recept pro Minervu vytvořila přední česká foodblogerka Kitchenette.
Nejen, že je relativně rychlý, jednoduchý a není vůbec problém jej udělat ve větším množství a třeba i trochu dopředu, ale také si na něm pochutná téměř každý mlsný jazyk. Zároveň není příliš chuťově exotický a tak se nemusíte bát, že by pro někoho z těchto důvodů nebyl vhodný. Je příjemný v létě, protože osvěží, ale i zasytí. Díky sýru a cizrně obsahuje dostatek bílkovin a tak může být vhodným hlavním vegetariánským pokrmem, nebo tvořit přílohou k masu či rybám. Olivový olej použijte extra panenský, má mnoho vitamínů, ale také dodá skvělou chuť.
Budete potřebovat:
• 1 hrnek kuskusu
• 1,5 hrnku vody nebo vývaru
• 1 lžička oregana
• pár malých švestkových rajčátek pokrájených na menší kousky
• ½ salátové okurky, oloupané a nakrájené na malé kostičky
• 75 g řecké fety, nadrobit
• hrst oliv bez pecek jako jsou kalamata
• 1 malá červená cibule, na jemné kostičky
• 1 plechovka vařené cizrny, propraná a okapaná
• 3 lžíce citrónové šťávy
• 5 lžic extra panenského olivového oleje Minerva Kalamata
• čerstvě mletý pepř
• mořská sůl
• čerstvé oregano na servírování
Jak na to:
1. Do menšího hrnce si dejte kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promíchejte vidličkou. Tuto směs zalijte horkým vývarem či vodou, přiklopte pokličkou a nechte nabobtnat přibližně 5 minut.
2. Mezitím si připravte do salátové mísy všechny zbývající ingredience. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a přidejte do mísy. Vše lehce promíchejte, na vrch přidejte čerstvé oregano na ozdobu
Salát můžete servírovat vlažný nebo vychlazený. Bude tvořit příjemnou a aromatickou přílohu ke grilovanému masu nebo může být hlavním vegetariánským pokrmem servírovaným například s řeckým pita chlebem.
Novinka - unikátní olivový olej Minerva Kalamata v plechovce
Prémiový olivový olej Minerva Kalamata pochází z vybraných oliv ze slunečné oblasti Kalamata. Právě v messenském údolí, kde slunce svítí více než 3 tisíce hodin v roce, vzniká pod rukama pečlivých pěstitelů jedinečný olivový olej z těch nejkvalitnějších surovin, jehož unikátní a skvělé vlastnosti mu propůjčují neobyčejně plnou chuť a silnou nezaměnitelnou vůni.
Nově je k dostání v plechovém obalu, který k oleji nepropustí žádné světlo a postará se tak o jeho čerstvost a dlouhotrvající kvalitu. K dostání je od 249 Kč.
Více o řeckých olivových olejích Minerva najdete na www.minerva-foods.com/cz
Sledujte nás na sociálních sítích: