Proč konzumace džusů, smoothie a potravin slazených fruktózou přispívá k narůstající obezitě? Odpověď zřejmě nalezli vědci z jižní Kalifornie. Zjistili totiž, že po konzumaci ovocného cukru fruktózy má člověk větší hlad, větší pocit prázdného žaludku a je méně schopen odolávat nutkání cpát se velkým množstvím jídla.
Fruktóza (šestiuhlíkatý monosacharid – hexóza) je vedle glukózy (aldohexóza) cukr obsažený v ovoci. Ovoce je velmi zdravé proto, že je zdrojem řady vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších biologicky aktivních látek, především antioxidantů ze skupiny barviv.
Jenže zatímco konzumace celých syrových plodů by měla být každodenní součástí jídelníčku člověka, pití džusů, smoothie a nadměrná konzumace sušeného ovoce nikoli. Jsou to totiž koncentráty fruktózy. Vědci dlouho vědí, že pití džusů a smoothie přispívá k obezitě, nevěděli ale, proč tomu tak je. Na vině je vysoký obsah fruktózy a glukózy – jednoduchých cukrů – které tělo mění v tuk. Jenže mechanismus účinku fruktózy je ještě jiný.
Vědci z University of Southern California zjistili, že když má člověk hlad a dá si džus, smoothie, sušené ovoce či salát z čerstvého ovoce, má hlad dokonce ještě větší. A může za to fruktóza. I podávání fruktózy rozpuštěné ve vodě vyvolává stejný účinek. Lidé, kteří přijmou fruktózu, mají větší pocit hladu a prázdného žaludku a snědí následně více kalorií v nabídnutém jídle.
Fruktóza se tráví v játrech a způsobuje sedmkrát více poškození buněk než glukóza. Navíc při trávení řepného cukru – sacharózy – vzniká jedna molekula glukózy a jedna molekula fruktózy.
„Trávení fruktózy příbuzné s glukózou vede k vyšší aktivaci mozkových center, které se účastní pozornosti a zpracování odměny a může propagovat chování související s příjmem potravy,“ tvrdí autoři z Kalifornie.
Fruktóza je dnes také často používána jako náhradní sladidlo za sacharózu v mnoha potravinách a polotovarech. „A zřejmě to může být jedním z důvodů, proč epidemie obezity narůstá,“ píší dále autoři. Zatímco se sacharózou tělo přijímá poloviční množství fruktózy (jedna molekula sacharózy rozštěpením dává jednu molekulu sacharózy a jednu molekulu glukózy), když je pokrm oslazen jen fruktózou, tělo přijme velké množství fruktózy a účinek na mozek je v tomto případě silnější. Člověk má větší pocit hladu a hůře se ovládá.
Sledujte nás na sociálních sítích: