Chutnala by vám káva s máslem? Tibeťanům chutná už tisíce let čaj s máslem. Američané ale mléčný tuk přidávají do kávy a propagátoři tohoto nápoje tvrdí, že tohle spojení zvyšuje blahodárné účinky na zdraví u obou potravin. Káva s máslem je podle nich zdravá, prospívá srdci, dodává energii a pomáhá hubnout.
Máslo bylo neprávem několik desetiletí démonizováno. Lékaři se domnívali, že jako zdroj nasycených tuků přispívá k ucpávání tepen a chorobám srdce. Není tomu tak. Naopak rostlinné margaríny – ztužené tuky – škodí cévám a srdci daleko více. Máslo obsahuje na zdraví blahodárně působící typy mastných kyselin – byť nasycených – a také řadu podstatných vitaminů.
V USA začal kávu s máslem propagovat doktor Dave Asprey, podle něhož recept vychází z Tibetu, kde pijí silný černý čaj s máslem. Káva s tímto mléčným tukem se pak v anglofonních zemích prodává v kavárnách jako paleo coffee či fat black.
„Dozvěděl jsem se o síle a moci másla v Tibetu v nadmořské výšce 5 400 metrů poblíž hory Kailash. Přišel jsem tam zmátožený z mínus desetistupňového mrazu a doslova jsem omládl a postavil se na nohy díky šálku čaje s jačím máslem,“ píše Asprey na svém webu.
Káva s máslem posílí tělo a dodá mu energii až na šest hodin, tělo naprogramuje na spalování tuku po celý den a zlepší také funkce mozku. Doporučuje se pít především u snídaně.
Na šálek kávy (nejlépe bio a fair trade) se mají použít dvě čajové lžičky másla (nejlépe bio másla z volné pastvy). V kavárnách nápoj často vyšlehají do pěny.
Sledujte nás na sociálních sítích: