Omezení příjmu sodíku prostřednictvím kuchyňské soli prospěje nejen krevnímu tlaku, ale projeví se také u osob trpících migrénami vymizením nepříjemných symptomů. Pokud totiž člověk sníží příjem soli do tří gramů denně, radikálně u něj ubude bolestí hlavy. A navíc u osob trpících chronickou migrénou se sníží počet záchvatů až o třetinu.
„Osoby, které omezily příjem soli do tří gramů denně, trpěly výrazně méně bolestmi hlavy,“ tvrdí autoři studie z Univerzity Johna Hopkinse v Baltimore.
Tři gramy soli jsou asi množstvím odpovídajícím polovině čajové lžičky. „Omezení příjmu sodíku by mohlo snižovat riziko migrény tím, že se sníží krevní tlak a puls. Ale i u osob, které měly normální krevní tlak, došlo k omezení bolestivosti hlavy poté, co snížily denní příjem sodíku. Zatímco změna od zdravého jídelníčku k nezdravému a přesolenému neměla žádný vliv na bolestivost hlavy,“ píší dále lékaři z Baltimore.
Zdravotníci doporučují denní příjem soli v rozmezí tří až šesti gramů. Ovšem u osob, které trpí migrénami, by mohlo být účelné omezit příjem soli na tři gramy denně. Při snižování příjmu soli je třeba dbát na skladbu jídelníčku a vyřadit veškeré polotovary, pečivo, uzeniny a pokrmy z rychlého občerstvení, neboť soli je v nich velké množství. Kdo se stravuje těmito druhy potravin, přijímá denně mnohem více než šest gramů soli.
Sledujte nás na sociálních sítích: