Spolehlivou formou k rychlému zhubnutí je konzumace pouze rostlinných produktů. Veganský jídelníček je rychlejší a spolehlivější formou hubnutí než dieta založená na příjmu živočišných produktů. A přitom může dotyčný konzumovat poměrně dost sacharidů, které jsou dnes ve stravě člověka démonizovány.
Vědci z University of South Carolina provedli srovnávací experimentální výzkum, během něhož srovnávali počet shozených kilogramů a úspěšnost při hubnutí u pěti skupin osob. Jedna hubnula s dietou čistě veganskou – s vyloučením všech živočišných produktů –, další čtyři skupiny měly dietu zahrnující jistou míru živočišných produktů.
Po půlročním dodržování těchto jídelníčků zhubnuli vegani podstatně více než všechny ostatní skupiny.
V pokusu byly srovnávány diety: veganská (vyloučení všech živočišných produktů včetně vajec, mléčných výrobků a živočišných tuků), polovegetariánská (s občasným příjmem masa), pesco-vegetariánská (s konzumací ryb a mořských plodů), vegetariánská (s vyloučením masa a mořských plodů, ale s konzumací vajec a mléčných výrobků) a všežravá (se zahrnutím všech potravin včetně červeného masa a živočišných produktů).
„Při veganské dietě jedinci zhubli nejvíce kilogramů, krom toho ale u nich došlo také k největšímu úbytku tukových zásob, měli nejnižší hladinu nasycených tuků v krvi, nejnižší BMI a nejlepší hladinu makroživin v krvi,“ tvrdí autorka výzkumu doktorka Gabrielle Turnerová-McGrievyová z University of South California.
Podle ní jsou poslední dobou sacharidy démonizovány, přesto jedinci na veganské stravě přijímali velkou část energie právě ve formě sacharidů. I tak měli výsledky krevního vyšetření na konci studie nejlepší.
Sledujte nás na sociálních sítích: