Výzkum švédských vědců neudělá radost producentům mléka a mléčných výrobků. Podle jejich rozsáhlého sledování, které zahrnuje sto tisíc osob po dobu dvaceti let, totiž konzumace mléka nijak nepřispívá k odolnosti kostí před zlomeninami. Přitom mléko je často obhajováno jako součást jídelníčku pro vysoký obsah vápníku, který kosti potřebují pro svou pevnost. Jenže konzumace mléka navíc souvisí – z dlouhodobého hlediska – s vyšším rizikem předčasného úmrtí na choroby srdce.
Výsledky překvapily samotné vědce z Uppsaly, kteří navíc zjistili, že ti, kdo pili více mléka než průměrná populace, nebyli chráněni před zlomeninami. A mezi ženami vyšší konzumace mléka ve skutečnosti souvisela se zvýšeným rizikem fraktury kyčelního kloubu. A k tomu ještě osoby, které konzumovaly více než tři sklenice mléka denně (asi 680 mililitrů), častěji umřely předčasně. A nejčastěji na choroby oběhové soustavy a srdce. Vyplývá to ze sledování šedesáti tisíc žen během dvaceti let a pětačtyřiceti tisíc mužů během jedenácti let. U žen byl přitom negativní účinek mléka na předčasné úmrtí dvakrát vyšší.
Vědci z Uppsaly tvrdí, že zatím není důvod radikálně měnit jídelníček. Ve své studii vycházeli z analýzy zdravotních záznamů dotyčných osob. Data o konzumaci mléka vědci získávali z dotazníků, které sledované osoby vyplňovaly.
„Musíme brát takové studie v potaz a začít se zabývat vlivem konzumace mléka a živočišných produktů na zdraví člověka, neboť s růstem ekonomické prosperity po celém světě se zvyšuje také konzumace těchto druhů potravin,“ uvedla ke švédské studii v rozhovoru pro deník Independent profesorka Mary Schoolingová ze City University v New Yorku.
Konzumace kvašených mléčných výrobků a sýra prokazatelně souvisí s lepším zdravím kostí a nižším rizikem předčasného úmrtí. Podle všeho tak není příznivá pouze konzumace nezpracovaného mléka, které lidem působí také větší zažívací potíže.
Sledujte nás na sociálních sítích: