Vědci z Yaleovy univerzity opět potvrdili, že se vyplatí odolat pokušení přitopit si a nezvýšit v místnosti hodnotu termostatu. Nejen kvůli šetření energií, ale především kvůli vlastní postavě. V místnostech s nižší teplotou si tělo totiž uchovává více hnědého tuku a méně toho bílého. Tělo je pak štíhlejší a zdravější.
Zatímco bílému tuku se někdy přezdívá špatný tuk, tomu hnědému naopak tuk dobrý. A to proto, že obě tkáně mají jiné vlastnosti a složení. Bílý tuk je ten, který se nám ukládá kolem pasu, tvoří pneumatiky, povislé pupíky a tzv. křídla lásky. Hnědý tuk se ukládá uvnitř těla a naopak spaluje kalorie a vytváří teplo, které tělo potřebuje. Malé děti mají velké množství hnědého tuku, zatímco u starých osob téměř chybí. Také proto si staří lidé často stěžují na chlad a balí se do teplých oděvů.
Osoby, které mají v těle více hnědého tuku i v dospělosti, jsou hubenější. A výskytu hnědého tuku v těle neprospívají vysoké teploty v místnosti. Naopak poněkud chladnější klima zvyšuje obsah hnědého tuku v těle, tím se zrychluje metabolismus a tělo je hubenější.
Vědci z Yaleovy univerzity v Connecticutu navíc zjistili, že nervové buňky v mozku, které řídí pocit hladu a chuť, také ovládají proces přeměny bílého tuku v hnědý. A když u laboratorních hlodavců vyvolali proces hnědnutí bílého tuku, zvířata byla štíhlejší, i když dostávala tučnou stravu.
„Naše studie odhaluje, že hnědnutí bílého tuku je vysoce dynamický fyziologický proces, který je řízen mozkem,“ tvrdí profesor Siao-jung Jang z Yaleovy univerzity.
Australští vědci nedávno publikovali studii, podle níž se hnědý tuk tvoří více v prostředí s nižší teplotou. Výhodné je především spát v chladnější ložnici.
„Zjistili jsme, že hnědý tuk v těle narostl za měsíc v chladném prostředí o třicet až čtyřicet procent,“ tvrdí doktor Lee z Garvanova Institutu v Sydney.
Sledujte nás na sociálních sítích: