Řadou expertů na výživu je bílý chléb považován za jednoho z největších zabijáků v jídelníčku člověka ze Západu. Avšak španělští španělští vědci nyní přišli s faktem, že pokud někdo tvrdí, že bílý chléb by měl ze stravy zcela zmizet z důvodu své škodlivosti, velice se mýlí. Bílý chléb totiž podporuje růst užitečných střevních bakterií a udržuje střevní mikroflóru v dobré kondici. A tak zřejmě platí staré rčení: "Dobrého pomálu."
Bílý chléb podle expertů z Univerzity v Oviedu výrazně podporuje množství dobrých střevních bakterií v trávicím traktu, zahání nemoci a vede k lepšímu zdraví.
Střevní mikroflóra silně ovlivňuje imunitu a schopnost organismu bojovat s řadou nemocí. Vyvážená a druhově bohatá mikrobiota se zástupci prospěšných bakterií a minimem těch škodlivých posiluje imunitu a zdraví člověka. Střevní mikroflóru přitom nejsilněji ovlivňuje především strava. Pestrý a vyvážený jídelníček udržuje správný druhový a početní poměr dobře na tělo působících bakterií.
Dosud se přitom myslelo, že je bílé pečivo škodlivé. Konzumované ve velkém množství kvůli vysokému glykemickému indexu zřejmě skutečně škodí. Ale v malých dávkách – jako je tomu třeba u alkoholu či hořké čokolády – může naopak zdraví prospívat.
Vědci z Ovieda zjistili, že konzumace bílého chleba posiluje kultury Lactobacillu, blahodárně působící bakterie, kterou můžeme konzumovat s kvašenými mléčnými výrobky. Přitom se dosud mínilo, že střevní mikroflóru naopak podporuje jen celozrnný chléb bohatý na vlákninu.
„Naše studie zdůrazňuje, že musíme jídelníček posuzovat jako celek, nikoli jeho jednotlivé součásti,“ uvedla k výsledkům studie doktorka Sonia González z Ovieda.
Vědci z Univerzity v Navaře zjistili, že konzumace bílého chleba vede k obezitě. Člověk by tohoto pečiva neměl jíst více než šedesát gramů denně. Tedy jeden krajíc. Ale v malém množství, jak napovídá studie z Ovieda, možná prospívá. Je to podobné jako s alkoholem. Zatímco jedno pivo denně výrazně zlepšuje zdraví a kondici, více než dvě piva denně už zdraví výrazně škodí.
Sledujte nás na sociálních sítích: