Až se léto zeptá, co jsme dělaly v zimě, bude už pozdě hledat odpověď na otázku, proč se nám věci v šatníku záhadně srazily. Pokud hodláme vyrazit k vodě v plavkách a nechceme řešit zaoblené bříško, povadlý zadeček nebo tukové polštářky na bocích, je nejvyšší čas zabojovat s kilogramy, které se na nás nabalily od Vánoc do prvního jarního dne. Máme ještě pár týdnů k dobru, abychom vše napravily. Důležité je nepanikařit, pohlídat si jídelníček a zapojit do života pravidelný pohyb.
Proč v zimě přibíráme
Na vině nejsou zdaleka jen Vánoce, ale celé roční období. Naše tělo je odnepaměti zvyklé dělat si zásoby na horší časy bez ohledu na to, zda mrzne, až praští, anebo se teplota pohybuje nad nulou, jak jsme to zažili letos. „V zimě máme kvůli kratším dnům nižší hladinu vitaminu D, což napomáhá ukládání tuků, a zvyšuje se nám tak hladina spánkového hormonu melatoninu, který je zodpovědný za větší pocit únavy a hladu. Abychom rychle doplnili energii, automaticky saháme po energeticky bohatých potravinách, které však zároveň zvyšují i naši hmotnost. Navíc se v zimních měsících méně hýbáme, raději trávíme odpoledne a večery doma než v nepříjemném počasí venku. Všechny tyto faktory spolu vytvářejí ideální podmínky k přibírání, pokud si váhu neohlídáme,“ vysvětluje Katarína Jirková, specialistka na výživu a hubnutí z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. Pokud připočteme občas neodolatelnou chuť na těžší jídla nebo panáčka na zahřátí, abychom se před zimou totálně obrnili, nelze se divit, že jsme na jaře rázem o pár kil těžší.
Jak s kilogramy zatočit
„Pokud nestrávíme zimu v aktivním dietním režimu, není nikterak výjimečné, že dvě až tři kila přibereme. Nemusíme to však brát tragicky,“ uvádí Jirková. Odborníci na zdravou výživu již tradičně varují před radikálními dietami a nedoporučují ani nejrůznější detoxikační kúry, při nichž většinou hladovíme, a navíc tělo šidíme o podstatnou část živin, které nám dodávají energii. „Bohatě postačí, když se zaměříme na zdravý způsob stravování, omezíme přísun jednoduchých sacharidů a vynecháme vysokoenergetické pokrmy, jako jsou například omáčky nebo smažená jídla. K večeři bychom měli volit jídla s nízkou energetickou hustotou neboli densitou a vysokou sytivostí. Ideální je zelenina, kterou můžeme upravovat na mnoho způsobů a kombinovat s masem, vajíčkem nebo různými druhy sýra,“ radí Jirková. Na jaře nahrávají zdravému jídelníčku i širší výběr a příznivější ceny sezonní zeleniny, kterou lze využít čerstvou k přípravě salátů nebo je možné ji tepelně zpracovat. Naši stravu můžeme aktuálně zpestřit třeba pečeným nebo grilovaným lilkem či cuketou, u salátů se nabízí vedle zelného, hlávkového či římského třeba čekanka. Zajímavé jsou kombinace a variace s červenou řepou.
Jaro v pohybu
„Další důležitou složkou redukčního režimu je pohyb. V našem harmonogramu by se měl objevit minimálně dvakrát týdně,“ doporučuje Jirková. Využijme toho, že nastaly dlouhé slunné dny, a vydejme se sportovat do přírody. Není třeba trápit tělo v posilovně, když se dá vyrazit ven na kole, na pěší túru anebo vyzkoušet nordic walking. „Při hodině svižné chůze spálíme kolem tisícovky kilojoulů, při severské chůzi si můžeme připočíst ještě dalších 20 procent navíc, přibližně 1200 kilojoulů ze sebe vydáme na bicyklu,“ vypočítává Jirková.
Nastartujme tělo na spalování
Pokud nás trápí dva, tři kilogramy navíc a vezmeme si dobré rady k srdci a pravidelným cvičením zpevníme tělo, přivítáme léto bez obav. „Aktuálně nabízíme našim klientům měsíční program se zaměřením na problematické partie. Za tuto dobu si klient osvojí jídelníček, zredukuje váhu o dva až čtyři kilogramy a nastartuje organismus k dalšímu hubnutí,“ upozorňuje Eva Janigová, manažerka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. Někdy jde o první kila na začátku dlouhé cesty, jindy naopak o poslední kilogramy, s nimiž svádíme nekonečný boj. V obou případech nás může ze slepé uličky vyvést právě konzultace s odborníkem.
Sledujte nás na sociálních sítích: