Vyvážený poměr energetického příjmu a výdeje a vhodná skladba jídelníčku jsou pro úspěšné shození povánočních kilogramů zcela základními předpoklady. Bez rozumného množství aktivního pohybu se sice neobejdeme, ale klíčovým prvkem je stravování. Mexická restaurace přináší několik pravidel a rad, kterých je dobré se při sestavování jídelníčku držet. Kromě střídmosti a správného složení živin pomohou i často opomíjené potraviny. Inspiraci lze najít například ve slunném Mexiku.
„Úspěšná snaha o snížení váhy jde ruku v ruce s pohybem, pravidelným stravováním i úpravou složení jídelníčku,“ vysvětluje odbornice na mexickou kuchyni Martina Horáková. Odborníci doporučují omezení živočišných tuků, které tělo špatně odbourává, a zvýšení příjmu bílkovin na optimální poměr (30 procent bílkovin, 40 procent sacharidů a 30 procent tuků z celkové energetické hodnoty).
Přidejte na bílkovinách
Na typickém českém stole chybí luštěniny. Těžko hledat jednoznačnou příčinu, proč se jim Češi stále vyhýbají. Kromě potřebných bílkovin obsahují také velké množství zdraví prospěšné vlákniny. Navíc jsou relativně levné a přitom bohaté na důležité látky. „Například fazole vůbec nemusejí být podávané jenom v kombinaci s uzeninou z konzervy a vypadat jako ze školní jídelny! Jsou bohaté na vlákninu a kyselinu listovou, navíc obsahují celou řadu vitaminů a dalších prospěšných látek. Vyzkoušejte tradiční mexickou fazolovou polévku. Je nejen chutná, ale v zimních měsících také zahřeje, a přitom není náročná na přípravu,“ doporučuje Martina Horáková.
Více zeleného a čerstvého
Jezte více zeleniny, ideálně čerstvé. Nebojte se salátů nebo občas nahraďte klasickou přílohu grilovanou zeleninou. Dejte si masovou směs se zeleninou místo kusu smaženého masa, zkrátka snažte se o to, aby váš jídelníček byl co nejpestřejší. Nebojte se ani wrapů a tortill. Příprava může být tak jednoduchá, že ji zvládne i kuchařský začátečník v kolejní kuchyňce a s trochou fantazie si pokrm dochutíte zeleninou, kořením nebo salsami dle vašich preferencí. „Nebojte se experimentovat a přidat rajčata, papriku, kukuřici či špetku chilli, pokud máte rádi pikantní jídla. Pikantní pokrmy nejen zvyšují produkci tepla v těle, ale také celkově urychlují metabolismus a spalování. Tím vám mohou pomoci s hubnutím,“ dodává Martina Horáková z mexického Rancheros.
Nejsou tuky jako tuky
Rozlišujte tuky, nejen na živočišné a rostlinné, ale spíše na špatné a dobré. Avokádová pasta, známá též jako guacamole, je bohatá na pro tělo velmi důležité nenasycené mastné kyseliny. Ty působí pozitivně na lidskou imunitu i na hladiny tuků v krvi a snižují riziko onemocnění srdce a cév. „Velmi důležitý je nejen obsah vašeho jídelníčku, ale i pravidelnost ve stravování. Dejte si tedy pozor, abyste jedli pravidelně a dostatečně často, alespoň pětkrát denně,“ apeluje Martina Horáková.
Rychlý nemusí být nezdravý
Automatické rovnítko mezi rychlý a nezdravý nemusí platit v případě čerstvých a kvalitních surovin a šetrné přípravy. Tak jak je tomu u tradiční mexické kuchyně. Veškerá jídla se připravují z čerstvých surovin dle tradičních receptur a lze je dochutit z nabídky čerstvých domácích sals v několika stupních pálivosti od nepálivého guacamole až po nejpálivější Habanero.
Sledujte nás na sociálních sítích: