Horší kocovina? Může za ni "tmavý alkohol". Čtěte, kterému se vyhnout

Americká televize Discovery News odvysílala dokument o tom, proč máme z některých druhů alkoholu kocovinu horší než z jiných. Alkohol sám – i ten nejčistší – je schopen vyvolat těžký stav nevolnosti zvaný kocovina. Jenže milovníci určitých druhů lihových nápojů netrpí tolik. Důvod? Pijí alkohol s malým obsahem kongenerů. Pro milovníky tmavých druhů pálenek je to špatná zpráva. Čím tmavší a tvrdší alkohol, tím hůře.

Při konzumaci nápoje obsahujícího etanol dochází v mozku k zastavení produkce antidiuretického hormonu vazopresinu. Ledviny tak oslabí zpětnou filtraci primární moči a začnou vylučovat vodu a s ní i cenné minerály. Člověku se najednou chce čurat a chodí častěji. Tělo se dehydratuje – voda není zpětně vychytávána a moč zahušťována – navíc se odplavují hořčík, draslík a sodík. To jen kocovinu následujícího dne zhorší.

Kocovinu působí metabolity po odbourávání etanolu, který je degradován v játrech, kde vzniká meziprodukt acetaldehyd. Ten je pro tělo toxický a působí silnou nevolnost.

Jenže, alkoholické nápoje krom etanolu ještě obsahují další látky, těm se říká kongenery. Vznikají při fermentaci či zrání alkoholu v sudech, případně jsou to cukry, barviva a ovocné či jiné složky (v případě likérů), které se přidávají do nápoje. Kongenery jsou také džusy, šťávy a sirupy v míchaných nápojích. Jinými slovy, čím více kongenerů, tím hůře.

I pálenky – pokud jsou popíjeny bez nealkoholického nápoje, džusu či jiné šťávy – obsahují kongenery. Má je i čistá několikrát destilovaná vodka. Ale ta jich má právě nejméně. A působí proto nejmenší kocoviny.

Mezi kongenery vznikající při fermentaci, destilaci a zrání alkoholu patří další druhy alkoholů, aceton, acetaldehyd, estery, taniny, aldehydy (třeba etylacetát a propanol) a další chemické látky, které náš organismus považuje za toxiny a musí se jich náročně zbavovat.

Nejvíce kongenerů mají brandy, červené víno, bourbon, tmavý rum a whisky,“ uvádí Anthony Carboni z televize Discovery News.

Bourbon má osmkrát více kongenerů než gin a třicetkrát více než vodka. Platí také zásada, čím kvalitnější alkohol, tím méně kongenerů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Vegetariánský wrap s cizrnou

20min
(1 hlasů)

Mexické carnitas

2h a 30min
(1 hlasů)
Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berani, přináší nové energie a možnosti, jak završit rok 2024 se vší parádou. V pracovní oblasti se mohou objevit nečekané šance, které by mohly vést ke zlepšení vaší kariéry nebo finanč... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:51
289 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:48
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat