Vysoušeče rukou versus papírové ručníky na veřejných toaletách

Vysoušeče prý chrlí bakterie a na papírových ručnících je zase spousta mikrobů. Jak si mezi tímhle vybrat? Ono to možná hygienicky vyjde nastejno. Jak nečekané!

Veřejné toalety nejsou útulným místem, ale co si budeme povídat – někdy je jejich návštěva akutní a vyhnout se jí prostě nelze. Když pak dojde na mytí rukou, nastává otázka, jak si je následně osušit. Měli byste sáhnout po papírových ručnících nebo je strčit pod vysoušeč? Zdánlivě banální rozhodnutí má překvapivé dopady, a to jak z hlediska hygieny, tak i životního prostředí.

Co je lepší?

Kelly Reynolds, vedoucí Centra pro environmentální vědy a hodnocení rizik na americké Arizonské univerzitě (instituce zaměřená na výzkum vlivů prostředí na zdraví lidí), upozorňuje na to, že pokud jde o bakterie, papírové ručníky a vzduch chrlící vysoušeče jsou téměř na stejné úrovni (1). Metaanalýza 23 studií z roku 2020 (2), která srovnávala oba způsoby, prokázala, že ani jedna možnost nepředstavuje zásadní virové nebo bakteriální riziko. „Celkově jsme zjistili o něco menší kontaminaci při použití papírových ručníků, ale rozdíl nebyl statisticky významný,“ překvapuje Kelly Reynolds. Jinými slovy, žádná z těchto alternativ není z hlediska hygieny výrazně lepší než druhá.

I eko pohled se počítá

Kromě hygieny je ale důležité zohlednit i dopad na životní prostředí. Pokud máte ekologické cítění, moderní vysokorychlostní vysoušeče rukou jsou jasnou volbou. Podle výzkumu amerického Massachusettského technologického institutu roku 2013 (3) vedeného vědcem Jeremym Gregorym mají tyto přístroje, které svou práci zvládnou udělat za nějakých 10 až 15 sekund, výrazně menší ekologickou stopu než papírové ručníky. Problém však nastává u pomalejších vysoušečů, po jejichž použití lidé často odcházejí s vlhkýma rukama, které přitahují bakterie dvakrát tolik. Závěrem tedy platí – hygienické rozdíly mezi oběma zmíněnými metodami bývají minimální. Není-li na veřejných toaletách super rychlý a výkonný vysoušeč, papírové ručníky pořád zůstávají dobrou volbou.

Zdroje: (1) www.realsimple.com/hand-dryers-vs-paper-towels-8715467, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7818469/, (3) www.dspace.mit.edu/handle/1721.1/103115






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Skvělá snídaně s jahodami

15min
(20 hlasů)

Palačinky

30min
(2 hlasů)

Vejce benedikt

35min
(2 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

50min
(35 hlasů)
Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat