Čas trávený venku má na duševní pohodu větší vliv než jóga

Máte splíny, nebo prostě „jen“ špatnou náladu? Jděte se ven nadýchat čerstvého vzduchu a obdivujte přírodu. To přepojí vaši psychiku okamžitě do harmonické rovnováhy! Na famózní účinky této „léčby“ je údajně krátká i oceňovaná jóga.

Příznivců jógy je čím dál víc. Tato starověká praxe, která má své kořeny v Indii, kde se zrodila už před více než 5 000 lety, byla vyvinuta jako duchovní a filozofická cesta, jejímž cílem je dosažení harmonie mezi tělem a myslí. Dnes se praktikuje po celém světě, přičemž mezi její hlavní účinky patří zvýšení koncentrace, zlepšení tělesné flexibility, posílení imunity, zkvalitnění spánku a podpora duševní pohody. Na psychické rozpoložení prý ale existuje ještě lepší „medicína“. Můžete s ní začít klidně hned!

Žádné sezení na gauči

Podle nedávného australského výzkumu (1) je jasné, že pokud chceme pozitivně změnit své duševní zdraví i náladu, je na čase vyrazit ven. Trávení času v přírodě se ukazuje jako jedna z nejefektivnějších technik, která dle získaných poznatků zřejmě předčí i věhlasnou jógu. Koukáte z okna a napadá vás, že do takového počasí nevystrčíte ani prst? I v chladném období, kdy se uchylujeme do vyhřátého a útulného prostředí našich domovů, bychom si měli připomínat, co pro naši hlavu pobyt na čerstvém vzduchu znamená.

Antidepresivum voní po lese

„Jedním z příznaků pro moderní populaci typického syndromu vyhoření je odloučení a ztráta smyslu, zejména v pracovní sféře. Propojení s přírodou, a to včetně ocenění její krásy a úžasu, může napomoci k obnovení účelu a zharmonizování našeho vnitřního světa s profesním životem,“ vysvětluje australský lékař Matt Hackenmiller (2). Expert připomíná i další přínosy přírody, včetně její schopnosti zmírnit deprese a normalizovat krevní tlak i srdeční frekvenci. „Resetováním našeho autonomního nervového systému ze stavu zvýšené a přehnané reaktivity do stavu jasnosti a klidu je čas strávený venku prospěšný našemu psychickému i fyzickému zdraví ve všech ohledech,“ říká doktor Matt Hackenmiller.

Zdroje: (1) www.unyoked.co/globalnaturestudy, (2) www.bodyandsoul.com.au/health/mental-health/benefits-of-time-outside-mental-health/news-story/186b005b28b26484d3599e7f13af04fc






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Valentýnska snídaně

20min
(22 hlasů)

Krupicová kaše

20min
(1 hlasů)

Palačinky

30min
(2 hlasů)
Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přináší příležitosti k osobnímu růstu a sebepoznání. Vliv planet naznačuje, že byste se mohli cítit energičtější a motivovanější než obvykle, což je ideální pro zahájení nových projektů nebo dokonče... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat