Zubní kartáček si s partnerem raději nepůjčujte

Jestli nestojíte o infekce, pak místo partnerova zubního kartáčku použijte raději jen žvýkačku nebo ústní vodu.

I ty nejvíce romantické víkendy a veselé spontánní výlety mohou přinést nečekané problémy – jako třeba zapomenutý zubní kartáček. Také jste někdy v nouzi museli použít ten, který patří partnerovi? Ačkoli mu to ani trochu nevadilo, může se stát ledacos. Pravda je taková, že v téhle situaci nabírá známé úsloví „co je moje, to je tvoje“ úplně jiný rozměr.

Milujeme se, ale má to své hranice

„Je mnoho věcí, které chceme sdílet s našimi milovanými protějšky, ale zubní kartáček by mezi ně určitě patřit neměl,“ varuje americká zubařka a majitelka stomatologické kliniky Nammy Patel. „Je to proto, že v ústní dutině žijí miliony bakterií, plísní a dalších mikroorganismů, které si tímto způsobem můžete navzájem předat,“ pokračuje lékařka. Jistě vás teď napadlo, že když máte s partnerem něžnou chvilku, v podstatě si jazykem také jezdíte v ústech, tak kde je potíž? Není to snad úplně stejné?

Pusa versus hygiena

„Při líbání si obvykle vyměňujete pouze sliny. I když tím můžete přenášet nemoci, jako je opar nebo COVID, sdílení zubního kartáčku představuje větší riziko,“ objasňuje zase americká stomatoložka Peggy Budhu. „Jeho štětiny drhnou citlivé dásně, které jsou tenké a křehké. Příliš tvrdé kartáčování může poškodit jejich jemnou tkáň, což umožňuje škodlivým bakteriím proniknout přímo do krevního oběhu a způsobit infekce,“ dodává odbornice. Ono obecně zapůjčení jakéhokoli nástroje osobní hygieny, a to včetně holícího strojku, vás potenciálně vystaví partnerovým virům (2). Ale od chlupů zpátky do pusy.

Vlhko bývá na obtíž

Je tu i další komplikace. Pokud použijete kartáček partnera krátce poté, co si s ním zuby vyčistí on, šance na bakteriální infekci se ještě zvyšují. Škodlivým mikroskopickým organismům se ve vlhkém prostředí obzvláště daří, potvrzují poznatky četných studií (3). Když jsou tedy štětiny mokré, bakterie se na nich rychle množí a přežívají i delší dobu.

Zdroje: (1) www.self.com/story/sharing-toothbrush-with-partner (2) www.cdc.gov/hepatitis-c/about/?CDC_AAref_Val=https://www.cdc.gov/hepatitis/hcv/cfaq.htm, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4535112/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:05
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:15
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat