Překvapivé statistiky fyzické, sociální a finanční zátěže menstruace

Menstruace je klíčová pro naši reprodukci, ale ovlivňuje také vzdělání, pracovní nasazení, finance, sport i zdraví. Přišel čas si o ní pořádně promluvit.

Menstruace je přirozený biologický proces, který typicky začíná v pubertě a trvá až do menopauzy. Průměrná délka menstruačního cyklu je 28 dní, přičemž jich žena během svého reprodukčního období zažije přibližně 450 (1). To s sebou přináší řadu opravdových výzev.

Pochopí jen ten, koho se to týká

Překvapivé statistiky týkající se fyzické, sociální a finanční zátěže spojené s „červenými dny“ odhalil rozsáhlý letošní průzkum (2) provedený australskou neziskovou organizací Share the Dignity ve spolupráci s tamní výzkumnou univerzitou Swinburne University of Technology. Podle lékařky a hlavní autorky Jane Connory je na světe jediný svého druhu a odkryl fakta, o nichž se nahlas příliš nemluví – ale mělo by se.

Přehlížené příznaky

Nevolnost, bolest hlavy, křeče, únava, náladovost, silné napětí v prsou a někdy i zvracení – to jsou příznaky, které ženy velmi dobře znají. Zmíněný průzkum ukázal, že si 56 procent respondentek kvůli těmto potížím musí občas vzít neplacené volno, což samozřejmě ovlivní jejich finanční rozpočet. Taktéž vyšlo najevo, že ohromujících 63 procent účastnic trpí nedostatkem železa. To je kritický a opomíjený aspekt menstruačního zdraví, který může vést ke svalovým křečím, mozkové mlze, nesoustředěnosti, vypadávání vlasů, hučení v uších i nízké hladině krevního tlaku.

Menstruační chudoba? Nic zvláštního

Poznatky odhalily i další problém. Přibližně 7 procent oslovených přiznalo, že si v posledních 12 měsících nemohlo dovolit hygienické menstruační pomůcky, kvůli čemuž cítí psychickou tíseň i sociální vyloučení. Úniku krve se obávají i příznivkyně sportu, proto ve svém ženském období vynechávají své obvyklé tréninky. Nelze opomenout ani to, že menstruace zasahuje i do vzdělávání, neboť studentky průměru zameškají 11 školních dní ročně. Proto autorka tohoto „krvavého průzkumu“ zdůrazňuje, že nejde jen o zdravotní záležitost, ale i významný sociální a ekonomický problém týkající se milionů žen. Podle ní je třeba přijmout opatření na zlepšení dostupnosti hygienických produktů, snížení menstruační chudoby a odstranění celé stigmatizace menstruace.

Zdroje: (1) www.health.com/condition/menstruation/period-facts, (2) www.sharethedignity.org.au/end-period-poverty/bloody-big-survey-2024






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

32 Příspěvků
Poslední příspěvek 2:13
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat