Psi vycítí lidský stres, kvůli čemuž mění chování

Pesimismus je vážně nakažlivý. Pokud jím trpíte vy, rychle přeskočí i na vašeho psa. Ten neblahé rozpoložení okamžitě zaregistruje na základě změněného tělesného pachu a špatnou náladu hned „chytí“ taky.

Pes není jen domácí mazlíček, který v naší nepřítomnosti hlídá majetek. Je to věrný parťák, jehož láska nezná hranic. Sdílí s námi veškeré radosti i starosti a občas se zdá, že nám rozumí lépe než kdo jiný. Také aby ne, když naše emoce vycítí i na dálku!

Čichám, že je něco špatně

Po velmi stresujícím dni přicházíte domů. Už ve chvíli, kdy do dveří zasouváte klíč, váš pes pozná, že trpíte velmi špatnou náladou. Naprosté sci-fi? Holá realita. Vysokou úroveň nervozity chlupáč nejenže okamžitě zaznamená, ale dokonce kvůli ní změní i ve vlastní chování a stane se lehce pesimistickým. Prokázal to nový zajímavý výzkum britské Bristolské univerzity, která oslovila 18 majitelů psů různých plemen, od těch čistokrevných až po křížence. Celé je to dáno tím, že pach vystresovaného člověka je zkrátka jiný než u naprosto klidného jedince, tudíž brilantnímu čichu němé tváře neunikne. Pes se po jeho detekci „stáhne“ a prý má zcela jiný přístup, uvádí se v poznatcích.

Buď v klidu, kamaráde! Spolu to zvládneme

„Pochopení toho, jak lidský stres ovlivňuje pohodu psů, je důležitým faktorem pro zvířata chovaná v kotcích i při jejich výcviku pro pracovní role,“ domnívá se britská vědecká výzkumnice a hlavní autorka studie Nicola Rooney. „Je fascinující, že naše emoce mají na psy takový dopad. Psovodi často popisují, jak se lidský stres může šířit po vodítku, nyní jsme dokázali, že se šíří i vzduchem,“ dodává vědkyně. Pokud tedy víte, že máte těžký den, buďte si vědomí i neblahého psychického stavu vašeho mazlíčka a snažte se mu poskytnout to nejpozitivnější a nejpřátelštější prostředí. Oba pak budete mnohem klidnější!

Zdroje: www.bristol.ac.uk/news/2024/july/dogs-stress-study.html






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:24
22 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:24
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat