Nevěřte tvrzení, že mírné pití alkoholu ničemu neškodí

Také jste slyšeli o tom, že když si každý den dáte jen jednu skleničku, nic hrozného se stát nemůže? Ale může. I minimální množství alkoholu podporuje rozvoj rakoviny. Žádná jeho bezpečná míra prostě neexistuje.

Debata o vlivu alkoholu na zdraví probíhá už desítky let a po celou dobu se vědci přou o to, zda má jeho umírněná konzumace škodlivý vliv, nebo naopak určité příznivé účinky. Jednou z nejvíce diskutovaných teorií je „francouzský paradox“, tedy tvrzení, že Francouzi navzdory spotřebě tučných potravin méně trpí srdečními chorobami, a to právě díky pravidelnému pití červeného vína.

Ne, tak to opravdu není

Veškeré dosavadní názory, které naznačují, že rozumná míra alkoholu vede k delšímu a zdravějšímu životu, naprosto zpochybňuje nová kanadská studie (1), podle jejíž poznatků žádná bezpečná úroveň takzvané metly lidstva prostě neexistuje. Její autoři analyzovali celkem 107 předešlých starších výzkumů, které se vztahu mezi alkoholem a dlouhověkostí intenzivně zabývaly. Původní data napovídala, že lidé, kteří si dají „jen“ dva nápoje denně, mají ve srovnání s abstinenty během sledovaného období o 14 procent nižší riziko předčasného úmrtí. Když však výzkumníci přezkoumali metody a znovu se podívali na účastníky těchto studií, narazili na celou řadu chyb, proto tvrzení o jakýchkoli pozitivech umírněné konzumace alkoholu považují za lživá, mylná a matoucí.

Ve víně je víc než pravda

Jejich podrobné zkoumání naopak prokázalo, že i minimální množství zvyšuje pravděpodobnost rozvoje rakoviny, zejména pak prsu, krku a kolorektálního karcinomu (2). Podle definice amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je umírněná konzumace pro ženy jeden nápoj denně a pro muže dva, přičemž se jako jeden nápoj uvádí 355 ml piva, 148 ml vína nebo 44 ml tvrdého alkoholu (3). Jak vidno, i tak údajně „bezpečná“ denní porce pořádně škodí.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1051741, (2) www.jsad.com/doi/10.15288/jsad.23-00283, (3)www.cdc.gov/alcohol/about-alcohol-use/index.html






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat