Pozdější usínání je nečekaným přínosem pro kognitivní funkce

Ponocování se dlouho považovalo za to nejhorší, co svému zdraví můžeme udělat. Ale ejhle! Díky němu prý mozek paradoxně funguje mnohem lépe a dosahuje vyšší kognitivní výkonnosti. Ve stále se měnících vědeckých názorech aby se vážně čert vyznal…

Bez spánku naše zdraví i celková pohoda dost pokulhává, což se omílá neustále. Ještě donedávna se věřilo, že zatímco brzké vstávání je zárukou brilantní pracovní produktivity a úspěchu, to pozdější soustředění i svižnému myšlení spíše odporuje. Tak proč noční sovy, které jsou vzhůru ještě po půlnoci, dosahují v kognitivních testech tak dobré výsledky? Že by to všechno bylo úplně jinak?

Nové pokusy přinášejí nové závěry

Vědci z britské výzkumné univerzity Imperial College London analyzovali data od více než 26 tisíc lidí, aby zjistili, jak délka spánku, jeho vzorce i kvalita ovlivňují kognitivní kapacitu. Účastníci absolvovali několik testů zaměřených na paměť, uvažování a zpracování informací, přičemž byli dotázáni, kdy se cítí nejbdělejší a nejvýkonnější.

Kdo vydrží, vítězí!

Výsledky studie skutečně potvrdily, že preference pro aktivitu v časných nebo pozdějších hodinách, známé jako chronotypy, kognitivní funkce významně ovlivňují – ovšem jinak, než se předpokládalo. Ve srovnání s ranními ptáčaty dosáhly noční sovy vyššího skóre o nějakých 14 procent, což je nepřehlédnutelný rozdíl.

„Na základě našeho výzkumu se nečekaně prokázalo, že dospělí, kteří jsou v noci přirozeně aktivnější, mají lepší kognitivní výkony. Na mozkové funkce má zřejmě větší vliv délka spánku, která je důležitější než konkrétní čas usnutí. Proto věříme, že proaktivní řízení spánkových vzorců je pro posílení a ochranu toho, jak naše hlava funguje, klíčové,“ shrnuje závěry bádání britský lékař Daqing Ma, který patří k hlavním autorům zmiňované studie. Pro optimální činnost mozku se doporučuje prospat sedm až devět hodin. Jestli usnete v devět večer nebo třeba v jednu ráno, na tom zjevně zase tolik nesejde.

Zdroj: www.imperial.ac.uk/news/254738/being-night-associated-with-mental-sharpness/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat