S malým trikem zůstanete šťastní

Tento psychologický trik vám pomůže zůstat šťastnými i v těžkých životních situacích.

Máte někdy pocit, že se váš svět vymyká kontrole? Pokud jste uvízli v nějakém problému v práci a ve vašem osobním životě nic nefunguje, pak může být docela obtížné zůstat pozitivní. Zvlášť, když se i svět kolem vás nezdá být zdravý. Ale nebojte se: stačí použít malý trik, abyste zůstali šťastní i v těžkých situacích a navzdory všem problémům. 

Neustálá potřeba kontrolovat svůj život

Samotná existence termínu „control freak“ ukazuje, že naše potřeba kontroly může zajít příliš daleko. Psychologové však opakovaně zdůrazňují, že lidé přirozeně chtějí mít pocit, že mohou ovládat svůj vlastní život. Dokonce se říká, že pocit autonomie je nejdůležitějším faktorem štěstí.

Existují dva typy kontroly: primární kontrola, což znamená, že událost skutečně řídíte. Například tím, že se rozhodujete, kde budete bydlet, kde pracovat nebo co si objednáte v restauraci. A sekundární kontrola, kdy nemáte kontrolu nad událostmi, ale máte kontrolu nad tím, jak o nich přemýšlíte a jak na ně zareagujete. Například tím, že se na chybu díváte jako na zkušenost s poučením.

Psychologie pomáhá ke štěstí

I když nejsme vždy schopni zcela ovládat svůj život, stále dokážeme ovládat svou reakci na jednotlivé situace. A to může mít velký vliv na náš pocit štěstí. Lidé přirozeně milují primární kontrolu nad událostmi. Ale právě sekundární kontrola může významně přispět k pocitům okamžitého štěstí a celkové životní spokojenosti.

Vzpomeňte si na starou píseň Franka Sinatry 'My Way'." Muž se ohlíží za svým životem a je obecně spokojený s tím, jak věci dopadly, i když nebylo všechno jen štěstí. To je širší představa o tom, co to znamená žít dobrý, naplňující život. Je to postoj, který nezlehčuje životní negativní zkušenosti, a přesto umožňuje jiný způsob zapojení do života, aby mohlo dojít k přehodnocení a učení a vedlo k větší spokojenosti.

Tím je jasné, o co jde při sekundární kontrole – totiž umět třídit vlastní zkušenosti do komplexnějšího vyprávění o vlastním životě. Jinými slovy: Často nemáme vliv na události, ale máme vliv na to, jak je interpretujeme a chápeme.

Pokud vám toto zjištění výzkumu zní povědomě, může to být kvůli starým rčením jako „Nezáleží na tom, co se vám v životě stane, ale na tom, jak se s tím vypořádáte“ nebo „Přijměte to, co nemůžete změnit“. Toto uvědomění může být užitečné a osvobozující, zvláště v těžkých fázích života – zatímco snaha kontrolovat události může vést k většímu stresu, zklamání a bezmoci. 

Vždy si pamatujte, že nemůžete ovládat události a místo toho hledejte pozitivní překvapení nebo vzdělávací zážitky. Často jsou to maličkosti, které vás v životě udělají opravdu šťastnými! 

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat