Zdravotní rizika číhající ve veřejném bazénu

Příjemnou a osvěžující návštěvu koupaliště může rázně ukončit průjem, zvracení, nevolnost nebo ušní infekce. Příčina? Tu najdete v bazénu!

Léto je obdobím radosti a koupání, ale pořádně vymáchat se můžeme i ve zdravotních komplikacích. Ačkoli se voda na veřejném koupališti tváří jako čistá, plave v ní ledacos. Co všechno vám dělá společnost?

I bakterie umějí obstojně plavat

Cryptosporidium, norovirus, giardia, shigella nebo E. coli. To jsou úplně ty nejčastější původci nemocí souvisejících s plovárnami a aquaparky. Tyto mikroorganismy způsobují horečku, křeče, nevolnost, zvracení a průjem (1). Bohužel jsou vůči chlóru a dalším běžně používaným čistícím prostředkům odolní a hygienickým snahám provozovatelů těchto zařízení tedy dokáží odolat. Pokud se ptáte, jak se pod hladinu vůbec dostanou, viníci jsou bohužel samotní návštěvníci.

Fekální nehody se stávají

Stačí jedna malinká nechtěná příhoda a trable jsou na světě. „I kvůli opravdu malému množství fekálií se do vody uvolní miliony choroboplodných zárodků. Někteří lidé je nechtěně spolknou, jiní zase vdechnou v důsledku jejich vypařování,“ oznamuje hodně špatné zprávy docentka z Lékařské fakulty Univerzity Johnse Hopkinse Clare Rock. Nejhorší na tom je, že se drobné částečky fekální hmoty mohou jednoduše uvolnit z těla plavců, aniž by si kdokoli něčeho všiml, takže nemusí jít ani tak o nechtěnou nehodu, jako spíše důsledek příliš vášnivého plavání. Když už jsme u těch nepříjemných rizik, dejte si pozor na sluch.

Nemoc zvaná plavcovo ucho

Plavecké ucho, známé také jako externí otitida, je zánět vnějšího zvukovodu zapříčiněný nadměrným vystavením vodě s bakteriálním zatížením. Vlhké vnitřní prostředí v kombinaci s rychle se množícími patogeny může zavinit bolest, zarudnutí ušní oblasti, otok, výtok i dočasnou hluchotu (2). Jste-li hodně náruživý plavec, zvažte speciální špunty do uší. Člověk nikdy neví!

Zdroje: (1) www.huffpost.com/entry/illness-swimming-pool_l_667f0f42e4b003e0b2e00306, (2) www.cdc.gov/healthy-swimming/prevention/preventing-swimmers-ear.html






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat