Prevence chronického zánětu v pěti krocích

Když se u vás zabydlí, už se ho jen tak nezbavíte. Proto je prevence chronického zánětu tolik zásadní! Pomůže tu postel, správné jídlo, pohyb i domácí mazliček.

Chronický zánět je tichý nepřítel, který se do těla vplíží zcela nepozorovaně. Nejprve se projevuje lehkou bolestí a ztuhlostí kloubů, trávicími obtížemi a chronickou únavou, v průběhu času může přerůst v rakovinu, cukrovku nebo závažnou srdeční chorobu (1). Důvodem je, že imunitní systém drží v neustálé pohotovosti a organismus ve stavu permanentní zánětlivé reakce, čímž poškozuje tkáně i orgány. Je pravda, že některé jeho příčiny jsou mimo naši kontrolu, jako třeba vyšší věk či autoimunitní porucha, ale jiné už ovlivnit skutečně můžeme.

Optimální hmotnost není jen estetika

Věřte, nebo ne. Jedním z hlavních spouštěčů dlouhotrvajícího zánětu je i nadváha. Nadbytečný tělesný tuk stimuluje produkci zánětlivých látek, a naopak snižuje tvorbu protizánětlivého hormonu adiponektinu (2). Udržování hmotnosti v optimálních zdravých mezích je tedy zaručeným preventivním opatřením.

Vyspěte se

Tohle opatření se vám zalíbí, protože nevyžaduje žádnou námahu. Vzhledem k faktu, že pravděpodobnost uvedené komplikace prokazatelně zvyšuje i špatný spánek (3), odborníci radí noční odpočinek co nejvíce zkvalitnit. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim, udržujte teplotu v ložnici kolem 18 stupňů Celsia a eliminujte světelné rušivé zdroje (4).

Dejte vale stresu 

Pokud žijete v neustálém stresu, pravděpodobně žijete i s chronickým zánětem. Permanentní nervozita vede k vyšší hladině kortizolu, který se zánětlivými stavy úzce souvisí. Existují různé způsoby, jak se dostat do pohody, kromě meditace a trávení času v přírodě můžete pomazlit i domácího mazlíčka. Funguje jako chlupaté antidepresivum, které stresovým hormonům okamžitě zatne tipec (5).

Zatočte s leností

I pravidelný pohyb patří na seznam doporučovaných kroků. Zánět začíná potlačovat už po 20 minutách aktivity, a ještě u toho zharmonizuje střevní mikrobiom (6). Když už jsme u toho, ideální protizánětlivou strategií je i konzumace středomořské stravy bohaté na ovoce, zeleninu, ořechy, celozrnné výrobky, luštěniny, olivový olej a tučné ryby (7).

Zdroje: (1) www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/2693, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5507106/#:~:text=The%20excess%20of%20macronutrients%20in,inflammatory%20state%20and%20oxidative%20stress, (3) www.news.berkeley.edu/2020/06/04/fitful-nightly-sleep-linked-to-chronic-inflammation-hardened-arteries/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5976009/, (5) www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190715114302.htm, (6) www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170112115722.htm, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36039924/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Kokosové lívance

1h a 5min
(29 hlasů)

Valentýnské tousty

15min
(20 hlasů)

Snídaně z lásky

20min
(38 hlasů)
Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat