Letní vysoké teploty ani trochu nešetří zdraví

Když udeří vedra, krize veřejného zdraví se ještě více prohlubuje. Věřili byste tomu, že citlivost na teplo zvyšují také užívané léky? Možná jsou to i ty vaše.

Slunce pálí jako divé. Nehne se ani lísteček, protože horký vzduch doslova „stojí“. Osvěžující déšť je podle předpovědi v nedohlednu. Takové letní dny bývají skutečnou výzvou a mnohdy i bojem o přežití.

Počasí jako příčina smrti

Podle nashromážděných údajů Světové zdravotnické organizace každoročně zemře na následky vysokých klimatických teplot přibližně 489 tisíc osob (1). A prý bude ještě hůř, protože letní měsíce bývají stále teplejší, což si v budoucnu pravděpodobně vyžádá i větší počet obětí. Ano, člověk vedro snese jen do určité míry. A ta už asi dávno přetekla.

Čeho je moc…

„Lidé se vyvinuli v tropickém podnebí a jsou schopní efektivně zvládat teplo tím, že ho odvádějí přes kůži. Ale když je okolní vzduch teplejší než kůže, která má obvykle 36 až 37,5 stupňů Celsia, nebo když se pot nemůže odpařovat, organismus začne absorbovat teplo z okolí. To vede k přehřívání vnitřních tkání,“ popisuje americký profesor fyziologie a kineziologie Larry Kenney, jehož působištěm je Pensylvánská státní univerzita (2). Zvláště zranitelní jsou kojenci a děti obecně, ale rizika se samozřejmě týkají i dospělých. Částečně to souvisí s užívanými léky.

Nechtěný vedlejší účinek

Citlivost na teplo totiž mohou zvýšit i určité léky. Například antidepresiva a antipsychotika tlumí pocení, zatímco léky na srdce a tlak, jako jsou ACE inhibitory, mohou vést k dehydrataci a ovlivnit funkci ledvin (3). U starších osob je situace komplikovaná dvojnásob, neboť jejich těla reagují na horko ještě hůře, podotýká fyziolog Larry Kenney. Zdaleka tu nehrozí jen úžeh a úpal.

Psychika v bodě varu

Vysoké letní teploty mohou mít hluboký dopad i na duševní zdraví. Dle závěrů studie (4) z roku 2018 při nich vzrůstá počet sebevražd, proto se předpokládá, že vyvolávají negativní psychické změny. „Zatěžují také kardiovaskulární systém, zhoršují schopnost dýchání, způsobují dehydrataci a zpomalují průtok krve,“ dodává jmenovaný lékař. Doporučení? V horku nevycházet a chladit, chladit a chladit…

Zdroje: (1) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-heat-and-health, (2) www.time.com/6202849/extreme-heat-health-risks/, (3) www.yaleclimateconnections.org/2022/07/common-medications-may-increase-the-dangers-of-heat-waves/, (4) www.nature.com/articles/s41558-018-0222-x?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat