Alergie na latex dokáže pěkně zatopit

Kýcháte při sexu? Slzí vám oči a cítíte nepohodlí? Pravděpodobně nemáte alergii na pohlavní styk, ale spíše na latex v kondomu. S touhle „vzácností“ není život žádný med!

Alergii na kravské mléko, zvířecí chlupy, pyl nebo roztoče má kdekdo. Co takový latex? Jeho nesnášenlivostí trpí přibližně šest procent populace (1), pro kterou může být narozeninová oslava, běžná lékařská prohlídka i sex hotovým adrenalinovým zážitkem.

Je všude! Stačí se jen rozhlédnout

Přírodní kaučukový latex pochází z mízy kaučukovníku (Hevea brasiliensis), který se vyskytuje v Africe a jihovýchodní Asii. Protože se z něj vyrábí mnoho produktů, je poměrně problematické se mu vyhnout. Obsahují ho rukavice a další zdravotnické pomůcky, dále pak kabelky, balónky, pneumatiky, gumové hračky, kojenecké lahve a miminkovské dudlíky. Setkáváme se s ním i prostřednictvím atletické obuvi, spodního prádla, nářadí, zahradnických hadic, gumiček, nafukovacích člunů, lyžařských i plaveckých brýlí a samozřejmě také kondomů. Tělo alergiků vnímá latex jako ohrožující látku, proti které se všemi silami brání. Projevuje se to hodně nepříjemně a může jít i o život. A to jako vážně.

Pomoc, necítím se dobře!

Představte si situaci, v níž by vás při sexu začalo svědit úplně všechno. Nikoli však z návalu vášně, ale právě vlivem alergie na latex. Ženy příznaky pociťují v mnohem horším měřítku, a to kvůli citlivosti vaginální sliznice, přes kterou se latex snadno dostane do krevního řečiště (2). Záhy se pak dostavuje otok, kopřivka, kýchání, ucpaný nos, obrovská rýma, svědění a slzení očí, dušnost a v závažných případech i anafylaxe, což je obstrukce dýchacích cest, která může bez okamžité pomoci vést až k úmrtí (3). Naštěstí existují kondomy bez latexu, takže se bezpečného milování nikdo vzdávat nemusí. Platí to i v případě jednorázových zdravotnických rukavic, proto při jakémkoli podezření na tento typ alergie upozorněte svého lékaře, aby je k vašemu vyšetření použil.

Zdroje: (1) www.allergyasthmanetwork.org/allergies/latex-allergy/, (2) www.webmd.com/sex/what-to-know-allergy-latex-condoms, (3) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/latex-allergy/symptoms-causes/syc-20374287






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat