O dobrém cholesterolu se hovoří v samých superlativech, takže to budí dojem, že čím více ho v těle máme, tím pro nás lépe. Jenže ono to tak není. I tenhle dobrodinec má své bezpečné limity!
O cholesterolu a jeho vlivu na naše zdraví slýcháme už celé roky. Tuto voskovitou látku podobnou tuku tělo nutně potřebuje, a to k tvorbě zdravých buněk, hormonů a vitaminů. Cholesterol se krevním řečištěm pohybuje na komplexních molekulách, kterým se říká lipoproteiny. A právě od nich se odvíjejí jeho vlastnosti.
Hodný versus zlý
„Je běžnou praxí, že se cholesterol označuje jako dobrý a špatný. Ve skutečnosti to ukazuje na různé druhy lipoproteinů, které jsou s vysokou nebo naopak nízkou hustotou,“ vysvětluje australská registrovaná dietoložka Rebecca Flavel (1). Že laicky přezdívaný špatný cholesterol není žádné terno, to si lze jednoduše domyslet. Z pohledu odborníků jeho hromadění vede k ucpávání tepen, což může přispívat k rozvoji ischemické choroby dolních končetin, retinopatii, selhání ledvin i erektilní dysfunkci (2). A jak si stojí cholesterol dobrý? Soudě podle názvu to vypadá, že je jen k užitku a nemůže ublížit. Koneckonců, pomáhá odstraňovat nadbytek jeho škodlivého kolegy a z krevního oběhu ho přenáší do jater, které se s ním vypořádají. Jenže má to jedno velké ALE. Ani tohoto dobrodince bychom v organismu neměli mít příliš.
Méně je více?
Ještě donedávna byly vyšší hladiny dobrého HDL cholesterolu považovány za prospěšnou věc a součást zdravého profilu. Ovšem teď se ukázalo, že pravda je trochu jinde a ty „vyšší hladiny“ souvisejí s rizikem onemocnění koronárních tepen (3). „Hladiny cholesterolu se typicky vyjadřují v milimolech na litr v krvi. Evropská kardiologická společnost doporučuje, aby HDL nebyl vyšší než 2,3 mmol/l,“ upozorňuje výše jmenovaná dietoložka Rebecca Flavel. Podle ní toho lze dosáhnout vyváženou stravou s dostatkem rozpustné vlákniny a zdravých tuků.
Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/good-cholesterol-bad, (2) www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/blood-and-lymph/high-cholesterol, (3) www.jamanetwork.com/journals/jamacardiology/article-abstract/2792282
Sledujte nás na sociálních sítích: