Říhání, nechutenství, křeče v žaludku, pocit plnosti nebo zvracení. Když vás trápí žaludeční vředy, zabojujte proti nim osvědčenými prostředky. Zabírá med, zázvor nebo česnek!
Žaludeční vředy (1) jsou otevřené vředy, které se tvoří na sliznici žaludku. Mohou se vyskytovat také v části střeva těsně za žaludkem. (Ty medicína označuje jako duodenální vředy.) Ačkoli nejčastějším příznakem žaludečního vředu je pálivá nebo hlodavá bolest ve středu břicha, někteří lidé se jeho vinou potýkají se špatným trávením, pálením žáhy, bolestí žaludku či nevolností v náhodných časech nebo po jídle. Pokud si myslíte, že máte žaludeční vřed, měli byste si promluvit se svým praktickým lékařem. Ulevit si od nepohodlí, ještě než se do jeho ordinace dostanete, ovšem můžete v pohodlí domova. Jak a čím (2)?
Jedlá soda a jablečný ocet
Neoficiální důkazy naznačují, že jedlá soda pomáhá při obnově pH žaludku. Jablečný ocet zase zmírňuje bolest, z čehož vyplývá, že tahle kombinace dvou přírodních zázraků je efektivní. Budete potřebovat 1 lžičku „jablečňáku“, 1/2 lžičky jedlé sody, 1 sklenici teplé vody a trošku medu. Všechny ingredience smíchejte a nápoj pijte jednou denně.
Med se skořicí
Do sklenice vody přidejte 1 polévkovou lžíci medu a špetku skořice. Dobře promíchejte a vypijte. Dextriny obsažené v medu hojí poraněnou sliznici, skořice působí proti Helicobacter pylori, bakterii zodpovědné právě za žaludeční vředy. Pravidelné pití medově-skořicové vody ráno nalačno dokáže potlačit intenzitu obtíží a urychlit hojení žaludečních nebo dvanácterníkových vředů.
Česnek
Česnek obsahuje sloučeninu zvanou alicin. Ta má silné antimikrobiální vlastnosti, které taktéž, stejně jako v případě skořice, pomáhají bojovat proti bakterii Helicobacter pylori. Proto česnek přidávejte do salátů i jiných jídel – v syrovém stavu, nebo stroužky žvýkejte jen tak, pokud to zvládnete.
Zázvor nebo kurkuma
Zázvor potvrdil ochranné a preventivní účinky proti žaludečním vředům a může tedy pomoci při léčbě příznaků, které se vyvíjejí v jejich důsledku. Do hrnce nalijte šálek vody, vložte lžičku nastrouhaného zázvoru, přiveďte k varu, povařte 5 minut a následně sceďte. Až se nápoj zchladí na přijatelnou teplotu, dolaďte jej medem a ihned vypijte – klidně i třikrát denně. (Nemáte-li zázvor, pak ho nahraďte kurkumou, jež vykazuje silné protizánětlivé a antioxidační účinky a taktéž vředům nenechá nic zadarmo.)
Nepřislazovaný brusinkový džus
Brusinková šťáva obsahuje sloučeniny zvané proanthokyanidiny, jež zabraňují Helicobacter pylori přilnout ke střevní výstelce. Jednou či dvakrát denně vypijte sklenici tohoto nektaru plného chuti a zdraví, uleví se vám.
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537128/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534792/ - zbytek článku
Sledujte nás na sociálních sítích: