Zima je dlouhá, chutě na těžká jídla a všemožné dobroty od slaného po sladké téměř nekonečné, metabolismus trpí. Nenechte ho na holičkách a dopřejte mu, po čem touží. Předejdete tak přibývání na váze i touhám po nezdravých potravinách!
To, že se metabolismus v zimě zpomaluje, je mýtus. Když je tělo vystaveno nízkým teplotám, musí vydávat větší množství energie, aby se zahřálo. Metabolismus tak nestagnuje, naopak může být o něco aktivnější. Bohužel toho mnozí lidé nevyužívají.
Chladné dny i jako riziko
Málo slunečního svitu, kratší dny, s tím spojená nechuť cokoli podnikat, povalování se na gauči a špatná nálada člověka většinou přemůže. Ten podlehne chutím, obklopí se jídlem, méně pije vodu a nechá organismus toužit po kaloriích, které pro udržení normální tělesné teploty přirozeně potřebuje, ovšem tentokrát bez výdeje energie.
Jak se udržet v chodu?
Metabolismus se tak vinou okolností zpomalí, dochází ke zvyšování tukové vrstvy, ohrožené je i trávení a zdraví střev. Naštěstí se však těmto stavům dá předcházet. Během chladných měsíců udržujte svůj organismus v chodu s pomocí výtečné polévky, která poskytuje správnou rovnováhu mezi chutí, živinami a optimálním fungováním organismu. Zahřeje a aktivitu metabolismu naopak podpoří.
Každá potravina má svůj účel
Připravte si 1 šálek špenátu, 1 šálek sladkých brambor (oproti běžným bramborám jsou méně kalorické a obsahují více vitaminů), 6–8 stroužků česneku (stimuluje krevní oběh, detoxikuje organismus a je nabitý důležitými živinami), černý pepř podle chuti (podporuje zdraví střev, stimuluje pocení a močení a tím pomáhá odstraňovat jedy z těla), sůl a 1 lžičku másla.
Dodržujte frekvenci podávání
Očistěte špenátové listy, vložte je do mixéru a připravte z nich pyré. Dejte stranou. Sladké brambory upečte jakýmkoli způsobem, který se vám zamlouvá. Oloupejte je a nakrájejte na malé kostky o velikosti krutonu. Batáty můžete také orestovat společně se solí. K tomu použijte olivový olej. Nyní ohřejte pánev, přidejte máslo a nasekaný česnek a smažte. Jakmile se začne uvolňovat chuť, přidejte špenátové pyré a přiklopte pokličkou, minutku provařte, vložte batáty a promíchejte. Polévku naservírujte do misky, dochuťte solí a pepřem a podávejte – ideálně minimálně jednou týdně.
Sledujte nás na sociálních sítích: