Semínka z melounu jako dietní triumf, zdroj energie i všestranné léčivo? Ano, přesně tohle vám slibují. Už jste je zkusili upéct s olivovým olejem a mořskou solí? Budete se olizovat až za ušima!
Meloun je synonymem letní pohody. Co ale jeho semínka? Jednomu ve sladké dužině vůbec nepřekážejí, zatímco druhý si dá skoro mravenčí práci s jejich odstraněním. Nebo rovnou koupí plod bezsemenný! Není to ale trochu chyba? Dost možná. Tento odpad, kterého se kdekdo zbavuje, má totiž hodně co nabídnout.
Složení, které bere dech
Důležitými nutričními složkami melounových semen jsou bílkoviny a vláknina, dále pak hořčík, fosfor, železo, draslík, měď, mangan a zinek. Obsahují také nemalé množství vitaminů B, C, E a A. Vychvalované jsou i pro nízký obsah kalorií, proto platí za dietní potravinu. Navíc pomáhají snižovat rychlost, jakou tělo ukládá tuky, což je při redukci váhy skutečná výhra. Nelze jim upřít ani to, že kromě štíhlých křivek značně podporují i zdraví. Jak přesně?
Univerzální léčivo, které nepatří do koše
Podle odborníků představují semínka z melounu prevenci diabetu. Zároveň normalizují krevní tlak a regulují cholesterol, čímž příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém a zabraňují jeho poškození. Báječným prostředkem bývají i při únavě, neboť zvyšují energetickou hladinu. Rovněž regenerují svaly po cvičení a zmírňují jejich bolestivost.
Křupavá kosmetika pro pleť i vlasy
Vzhledem k faktu, že je uvedená potravina bohatým zdrojem kyseliny listové, zlepšuje mozkové funkce, a to včetně paměti a schopnosti koncentrace. Bývá spojována také s nižší pravděpodobností šedého zákalu. Její konzumace může být i způsob, jak urychlit růst vlasů a předejít nadměrnému vypadávání. Prospěch přináší také pro pokožku, protože ji ochrání před účinky škodlivých volných radikálů, čímž zpomaluje stárnutí. Zkrátka a dobře, semínka by byl hřích vyhazovat! Jenže co s nimi, když je nechcete jíst jen tak syrová? Snadná pomoc. Upečte je.
Dobrota, které není nikdy dost
Až nastřádáte větší množství melounových semen, propláchněte je vodou a lehce osušte. Poté je rovnoměrně naskládejte na plech vystlaný pečicím papírem. Můžete přidat i trochu olivového oleje, mořskou sůl, skořici, kajenský pepř nebo limetkovou šťávu, fantazii se meze nekladou. Co teď? Šup s nimi do předehřáté trouby, kde je budete při 160 stupních péct zhruba 15 minut.
Sledujte nás na sociálních sítích: