Kyselina listová není důležitá jen pro nastávající maminky, neobejde se bez ní nikdo z nás. Je totiž nezbytná pro krvetvorbu, nervový systém, srdce i svaly. Znáte všechny její zdroje?
Vitamin B9, folát nebo folacin. To jsou názvy, kterými se označuje kyselina listová. Zvláštní důraz se na ni klade v těhotenství, nicméně to pořád ještě neznamená, že mimo toto období ji organismus nepotřebuje. Právě naopak! Jaké jsou její hlavní úlohy a podle čeho se dá odhalit, že konkrétně vám chybí?
Jedna látka, mnoho funkcí
Zmíněný ve vodě rozpustný vitamin hraje jednu z klíčových rolí v látkové výměně bílkovin, proto se velkou měrou podílí na tvorbě svalů. Naprosto nezbytný je ale i pro růst buněk a produkci látek potřebných pro správnou činnost nervového systému. Svým způsobem zasahuje také do krvetvorby, zatímco pečuje o srdeční zdraví a omezuje riziko kardiovaskulárních obtíží. Rovněž představuje prevenci některých typů rakoviny, depresí a Alzheimerovy choroby. Jenže co když ho nemáte dost? Dejte si pozor na tato varovná znamení.
Od únavy po neschopnost vychutnat si jídlo
Vzhledem k tomu, že množství jmenované živiny snižuje spotřeba alkoholu, kouření, jednostranné redukční diety, užívání hormonální antikoncepce nebo nevhodné stravování, mnoho lidí se potýká s jejím nedostatkem. To se projevuje zejména únavou a bolestmi hlavy, stejně jako poruchou růstu a krvetvorby, s čím úzce souvisí anémie neboli chudokrevnost. Mezi další příznaky patří výkyvy nálad a změny na sliznicích, především pak v ústech. Žádnou výjimkou není ani rozhozené trávení, slabost, zapomnětlivost, dušnost i narušené vnímání chuti. Teď se přímo nabízí otázka, odkud folacin čerpat, viďte? Sázkou na jistotu jsou tyto zdroje.
Nákupní seznam, z něhož budete mít prospěch
Už z názvu je patrné, že kyselina listová se nachází především v listové zelenině, proto se vyplatí směřovat svou pozornost k salátům, špenátu a kapustě. Jejím obsahem se mohou pochlubit také zelené papriky, brokolice, fazolky, okurky, červená řepa nebo chřest. Pokud jste si z těchto potravin nevybrali, možná vás zaujmou spíše ovesné vločky, luštěniny, sušené datle, kvasnice, plísňové sýry, vlašské ořechy a pistácie.
Sledujte nás na sociálních sítích: