Jak často jíte maso, červenou řepu, kapustu nebo hořkou čokoládu? Pokud už si ani nevzpomínáte, kdy jste něco takového měli naposledy, žádný div, že se vám optimismus obloukem vyhýbá!
Jste poslední dobou nějací rozladění a podráždění? Možná za to může velký pracovní nápor či nedostatek spánku. Nebo taky ne. Co když jsou viníkem vaše zajeté stravovací návyky? I to je totiž možné!
Jídlo jako přítel i nepřítel
Poznatky studie amerických vědců z Univerzity Binghamton, jež má sídlo v New Yorku, sdělují, že psychické rozpoložení úzce souvisí s tím, co si člověk vkládá do úst.
„Zásadním zjištěním naší práce je skutečnost, že dietní praktiky ovlivňují duševní zdraví. Na základě našeho rozsáhlého výzkumu, jehož se prostřednictvím anonymního on-line dotazníku zúčastnilo několik tisíc lidí z celého světa, jsme rovněž zjistili, že pravidelná konzumace masa stimuluje produkci serotoninu a dopaminu v mozku, což navozuje dobrou náladu,“ překvapuje spoluautorka studie a výzkumná pracovnice Lina Begdache. Odbornice tak nepřímo naznačuje, že ti, kteří nejedí maso alespoň třikrát týdně, vykazují jisté duševní potíže.
Antioxidanty? S těmi není třeba šetřit
Z průzkumu rovněž vyplynulo, že jídelníček bohatý na antioxidanty snižuje hladinu stresových hormonů. Tyto látky navíc působí proti škodlivým účinkům oxidačních procesů probíhajících v organismu, čímž chrání srdce a přispívají k prevenci proti rakovině. Antioxidanty jsou také známé tím, že posilují imunitní systém, zatímco zpomalují biologický proces stárnutí i tvorbu vrásek. Teď se asi ptáte, kde tyto sloučeniny, které vás rozesmějí a ještě omladí, hledat. Dobré je, že možnosti jsou v tomto případě opravdu rozmanité.
Bylinky jako nečekané zdroje
Věřte, nebo ne, bohatou zásobárnou jsou kupříkladu bylinky, zejména pak oregano, tymián, bazalka a petržel. Tato ochucovadlo se kromě toho mohou pochlubit i dalšími benefity. Všechny do jednoho totiž prospívají trávení a bývají doporučovaným prostředkem na nadýmání i nevolnost. Po čem dalším se poohlédnout?
Nákupní seznam, kterého je třeba se držet
Lina Begdache jako nejlepší potravinové zdroje antioxidantů doporučuje kvalitní hořkou čokoládu, pekanové ořechy a borůvky. Dále pak jahody, artyčoky, kapustu a červenou řepu. Vyplatí se prý zaměřit se i na luštěniny, zelí a špenát. V kombinaci s masem by vás tyto pochutiny měly od splínů udržet v bezpečné vzdálenosti!
Sledujte nás na sociálních sítích: