Kakao je zdrojem polyfenolů, které mají v těle silně antioxidační účinky. Jsou tedy prevencí stárnutí, rakoviny a podporují zdraví oběhové soustavy. Zvláště pozitivně na cévní soustavu působí epikatechin. A vědci z Chicaga zjistili, že podávání kakaového nápoje třikrát týdně výrazně zvyšuje výkonnost cév v dolních končetinách a tím i kondici při chůzi a běhu u seniorů.
Vědci z Chicaga to prokázali u osob trpících periferním cévním onemocněním, při němž ucpané či nesprávně fungující cévy nezásobují kyslíkem a živinami svaly dolních končetin, takže chůze působí bolest a křeče nemocnému.
Podávání kakaa bohatého na epikatechin třikrát denně po šest měsíců výrazně zvýšilo průchodnost cév a kondici při chůzi. Osoby konzumující kakao došly každý den dál a trpěly méně bolestmi.
„Pokud budou naše závěry potvrzeny ve větším vzorku osob, bylo by zřejmé, že je kakao relativně levným, bezpečným a dostupným produktem, který může výrazně zlepšit kondici u osob, které trpí periferním cévním onemocněním,“ uvedla jedna z autorek profesorka Mary McDermott z Northwestern University v Chicagu.
A jaké jsou další přínosy kakaa?
Mocný multivitamin
Historie kakaa je stará tisíce let, ale ať už lidé pěstují kakao jakkoli dlouho, jedno je jisté. Naši předci věděli, co dělají. Tahle pochutina totiž nejen skvěle chutná, ale ještě prospívá našemu zdraví! Kakao je považováno za multivitamin, protože je nabité vitaminy a antioxidanty. Antioxidační schopnost kakaa je dokonce vyšší než u černých čajů, zeleného čaje a červeného vína, takže může pomoci při léčbě zánětlivých či kardiovaskulárních onemocnění či v boji proti volným radikálům.
Řízení diabetu
Kakao hraje důležitou roli i při regulaci diabetu. Četné studie prokázaly, že kakaové fenoly snižují inzulinovou rezistenci a mohou zvýšit citlivost na inzulin a funkci beta buněk v pankreatu. To znamená, že třeba takový každý šálek oblíbeného nápoje vytváří potenciál pro řízení diabetu.
Pro krásnou pleť
Antioxidanty obsažené v kakau, a tedy i extra hořké čokoládě, pozitivně ovlivňují naši pleť! Jíst antioxidanty obsažené v čokoládě znamená mít hladší pokožku, méně vysušenou a odolnější proti slunečnímu záření. Jedna studie uveřejněná v magazínu European Journal of Nutrition prokázala, že ti, kdo jedí kakao po dobu 12 týdnů, snižují ztrátu vlhkosti v pleti až o 25 procent! A navíc se zvyšuje i ochrana před UV zářením.
Sledujte nás na sociálních sítích: