Sport je nejlepší prevencí stárnutí a onemocnění. Pravidelné sportování pomáhá udržet si nejen zdravou a přitažlivou postavu, ale odhání všechny neduhy stáří a nemoci. Jenže do určité míry. Lidé, kteří se věnují sportu profesionálně nebo denně tráví v posilovnách hodiny, mají nejen poškozené klouby a šlachy. Na frak dostávají také jejich zuby. Podle vědců z Londýnské univerzity zvyšuje kazivost zubů užívání energetických tyčinek a sportovních nápojů.
Vyplývá to ze srovnání několika set profesionálních atletů, olympioniků a fitness extremistů. Vědci z Londýnské univerzity zjistili, že i když si tito čistí zuby dvakrát denně a dvakrát do roka jsou v křesle zubaře, stejně se jim kazí zuby více než lidem, kteří sportují střídmě.
Podle autorů je možné, že za vyšší kazivost můžou sportovní nápoje, energetické gely a fitness tyčinky, protože jsou plné jednoduchých cukrů. Extrémní fyzická zátěž může také měnit chemismus slin a oslabovat imunitu, což také kazivost zvyšuje.
„Většina atletů v naší studii měla dobré návyky v ústní hygieně, čistila si zuby dvakrát denně, pravidelně navštěvovala zubaře, nekouřila a jedla zdravě. Nicméně atleti používali sportovní nápoje, energetické gely a fitness tyčinky během tréninku i závodů. Cukr v nich zvyšuje kazivost zubů a kyselost, která podporuje narušování skloviny,“ vysvětluje doktorka Julie Gallagherová z Londýnské univerzity.
A to zdaleka není všechno, cukr není jediným nepřítelem zdravých zubů!
Bílé pečivo. A není to vtip
I když bílé pečivo, těstoviny, krekry a jim podobné záležitosti nechutnají sladce, ještě to neznamená, že jsou pro vaše dásně bezpečné. Cukr se v nich skrývá také – a zdaleka není jedinou rizikovou složkou. Hodně diskutovaný je v poslední době i přítomný škrob, který dle názorů lékařů nahrává potížím s trávením, nadýmání a poškození dásní. Tedy zejména v případě, když se to s konzumací škrobových potravin přehání.
Hranolky. Na ty extra pozor
I v případě hranolek, které jsou hodně populární přílohou mnoha lidí, to není žádná sláva. I ony patří na seznam škrobových potravin, a co hůř – vzhledem k jejich konzistenci mohou v dutině ústní způsobit škrábance a drobná poranění. Do „
prasklin“ se pak nastěhují bakterie a katastrofa na sebe nenechá dlouho čekat.
Pomeranče. Měli byste se jich bát?
Je pravda, že všechny citrusové plody obsahují poměrně dost vitaminu C, jenž zubům všeobecně prospívá. Na stranu druhou jsou však kyselé, což s radostí vítají určité druhy bakterií. Nemusíte se exotických pokladů vzdávat úplně, bohatě stačí, když si bezprostředně po jejich ochutnání vypláchnete ústa čistou vodou, abyste se zbavili přebytečných kyselin. Je to ve vašem zájmu! Tedy respektive v zájmu vašich zdravých dásní.
Sledujte nás na sociálních sítích: