Konečně je tu zase sezona grilování a opékání. A k té (a všem dobrotám z ohně) patří ve většině domácností neodmyslitelně také kečup. Tahle pochoutka, která v podobě, jak ji známe dnes, vznikla na počátku 19. století, dostala skoro o 200 let později nový, praktičtější kabát!
Kečup je druh omáčky, vyráběný z rajčatového protlaku, kvasného octu, koření, cukru a soli. Vznikl ve východní Asii, kolonizátoři si jej v 17. století přivezli do Anglie a pak do Ameriky, kde byl zpopularizován natolik, že dnes je rozšířený a oblíbený na celém světě. Rajčata se v receptu objevila až počátkem 19. století. Základní varianty jsou ostrý a jemný.
Dlouhá cesta ke skvělé chuti
Kečupy provázely strávníky celé 20. století. Především děti si je oblíbily jako úžasnou pochutinu k opékaným buřtům s špekáčkům. Jenže počátkem 90. let došlo v České republice k úpadku kvality kečupů z důvodu zrušení potravinářských norem a tato kategorie začala být šizena.
V roce 2002 se to snažila změnit mimo jiné i značka HELLO, která do regálů v obchodech přinesla kečup ve skle s uzávěrem Twist off. Trh ovšem v té době ještě nebyl na kvalitní kečupy připraven a dominovaly „levné“ výrobky pod diktátem nastupující síly obchodních sítí a privátních značek.
Kvalita a chuť v kapsičce
V současnosti však stále více lidí upřednostňuje kvalitu výrobků a surovin, a tak značka HELLO v roce 2019 představuje naprostou novinku! Tou je kečup v inovativním a praktickém balení 200gramové kapsičky. To má hned několik výhod. Kečup bez potíží přibalíte na výlet do batůžku, vezmete ho cestou na chatu, kde budete grilovat či opékat, nehrozí, že by se balení rozbilo (a vy byste řešili, co se zavazadlem, jehož obsah je celý pokrytý červenou omáčkou). Navíc 200gramovou kapsičku ocení i lidé, kteří neradi plýtvají potravinami a větší balení mají problém včas spotřebovat.
Kečup HELLO je ovšem výjimečný nejen svým balením, ale také chutí. Je vyroben jen z kvalitních, uzrálých rajčat. Navíc neobsahuje žádná umělá barviva ani konzervační látky. Na 100 gramů kečupu je použito celých 165 gramů rajčat. Navíc je kečup sterilovaný.
Tato metoda konzervace je známá již dlouhé roky (ostatně naše babičky a prababičky takto uchovávaly zeleninu celý život). V případě kečupu má ale ještě jednu výhodu. V rajčatech se totiž nachází lykopen, silný antioxidant, který je účinný v boji proti volným radikálům. Snadněji se uvolňuje z rajčat při vyšší teplotě, proto tepelně opracovaná rajčata v kečupu obsahují větší množství této látky. Kečup HELLO tak potěší nejen vaše chuťové buňky, ale také vaše tělo.
Kečupy HELLO v praktickém 200gramovém balení koupíte v síti prodejen BILLA.
Rádi byste jemný nebo ostrý kečup HELLO v kapsičce také ochutnali? Pak se přihlaste do našeho testování! Hledáme 20 testerek!
Sledujte nás na sociálních sítích: