Tak jako to platí u alkoholu, neexistuje ani u červeného masa a uzenin bezpečné množství, které by nezvyšovalo riziko rakoviny tlustého střeva. Ohrožen rakovinou výrazně více než jedinec, který tyto potraviny nekonzumuje vůbec, je i člověk, který si dá denně jediný plátek slaniny. A doporučovaná dávka dvě stě gramů na týden je podle onkologů z Oxfordské univerzity příliš vysoká.
Podle nich by lidé měli omezit konzumaci červeného masa a uzenin na minimum a rozhodně si nedopřávat tyto potraviny více než jednou týdně.
Nebezpečné návyky Čechů
Z šestiletého sledování několika set tisíc osob vyšlo najevo, že osoba, která si dala denně tři plátky slaniny, onemocněla rakovinou tlustého střeva o dvacet procent pravděpodobněji než ta, která si dopřála v průměru jeden plátek denně.
Ale množství průměrného Čecha – sto gramů uzenin či červeného masa denně – zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku o sto procent ve srovnání s tím, kdo tyto potraviny nekonzumuje vůbec.
Na každých deset tisíc sledovaných osob, které snědly pouhých 140 gramů červeného masa či uzenin (sedm plátků slaniny či dva párky) týdně! onemocnělo rakovinou tlustého střeva čtyřicet osob.
Nepřítel na talíři
Nicméně sami autoři zdůrazňují, že daleko vyšší riziko rakoviny mají kuřáci tabákových výrobků.
„Výsledky dokazují předchozí závěry výzkumů, že jak červené maso, tak uzeniny zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Na každých padesát gramů těchto potravin denně připadá zvýšení rizika rakoviny o dvacet procent,“ tvrdí profesor Gunter Kuhnle z University of Reading.
Sledujte nás na sociálních sítích: