Jediná porce hranolků a hamburgeru vyvolá kornatění tepen

Říkáte si, jednou za čas trocha nezdravých „dobrot“ z rychlého občerstvení neuškodí. To vyběhám. Jenže podle nejnovějšího výzkumu z Illinois je to lhaní si do kapsy. Už jediné sousto takové potraviny totiž buňkám v cévách ublíží. V delikátním a pečlivě řízeném experimentu to prokázali autoři z Chicaga. Podle nich lze po konzumaci takové potraviny ihned sledovat, jak dojde k ztvrdnutí buněčných stěn vyvolávajících kornatění tepen.

Potraviny z rychlého občerstvení – opékané klobásy, burgery, hranolky, pizza, smažené kuře a další – jsou velmi bohaté na cholesterol s nízkou hustotou molekuly. Jenže obsahují kvůli volným radikálům také oxidovanou formu těchto lipoproteinů. A ty působí okamžitě na buňky, kterým jejich vlivem tvrdnou a sílí buněčné stěny. Toto tvrdnutí buněčných stěn se pak v cévách projevuje jako kornatění a vede k rozvoji onemocnění zvaného ateroskleróza.

„K našemu velkému překvapení už velmi malé množství oxidovaného LDL cholesterolu vedlo k výrazným změnám ve struktuře buněčné stěny, a to k horšímu,“ potvrdila doktorka Manuela Ayee z University of Illinois.

Jedinou prevencí kornatění tepen a pevného zdraví oběhové soustavy je potravinám z rychlého občerstvení se vyhnout zcela a nekonzumovat je nikdy.

Riziko pro mozek

Nejen našim tepnám však jídla z rychlého občerstvení škodí. Podle australských vědců totiž milovníci těchto pokrmů také pěkně hloupnou. Dobroty typu hamburger a hranolky totiž snižují IQ, protože negativně působí na mozek. Zvláště u dospívajících. Tým doktorky Anett Nyaradi prokázal, že jedinci, kteří ve čtrnácti začnou konzumovat jídlo z rychlého občerstvení, mají v sedmnácti mnohem horší výsledky u testů myšlení a paměti než jedinci, kteří se podobným jídlům vyhýbají.

„V této studii jsme zjistili, že pozorovaní jedinci, kteří ve velké míře konzumovali jídlo z rychlého občerstvení, hluboce prosmažené brambory, červené a konzervované maso a slazené limonády, měli horší výsledky v reakčním čase, mentálních schopnostech, vizuální pozornosti učení a paměti,“ tvrdí tým doktorky Anett Nyaradi z University of Western Australia.

Podle ní škodí vysoký obsah omega-6 mastných kyselin a nízký obsah omega-3 mastných kyselin ve smažených pokrmech z rychlého občerstvení. Přitom pro metabolismus a také pro mozek je ideální, když člověk konzumuje potravu, v níž jsou obě kyseliny zastoupeny v poměru 1:1. Jenže u smažených jídel z rychlých občerstvení je poměr 1:20 ve prospěch omega-6 mastných kyselin. A k tomu zvýšený příjem jednoduchých cukrů negativně ovlivňují hippokamp.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:45
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat