Máte suché vlasy, potíže s menstruací, tmavé kruhy pod očima, nebo se vám lámou nehty? Často může být problém jinde než v důsledku stresu a únavy, a za vším mohou stát špatně pracující nebo přetížené ledviny.
Spousta lidí si detox představuje jako pár dní o ovoci a zelenině spolu se zvýšeným příjmem tekutin. Někteří z nás jsou schopni odpustit si kávu, alkohol, většina i cukr. Tělu tohle všechno rozhodně prospěje a pozitivní přínos se částečně pozná na postavě i náladě, ale k intenzivnímu detoxu ledvin to nestačí. Pokud chcete brát očistu ledvin opravdu zodpovědně, bude nutné jít hlouběji do systému fungování těla. Pro regeneraci organismu je především potřeba zbavit se nahromaděných toxinů v hlavních čističkách krve, tedy v ledvinách a játrech.
Ledvinami proteče každou minutu více než litr krve, denně tak přefiltrují téměř 1500 litrů. Odstraňují z ní všechny přirozené i nepřirozené nečistoty, a pokud mají fungovat správně, musí být v perfektním stavu. Nikdy není pozdě na jejich detoxikaci a regeneraci.
Pijte jinak, jezte jinak
Ledviny, více než kterýkoli jiný orgán v těle, jsou spojeny s vodou. Skrze ni se k ledvinám nejlépe dostanete. Jednou za rok jim prospěje důkladné propláchnutí intenzivní čajovou kúrou. Je ovšem potřeba vědět, jaké bylinky pro čajové nálevy zvolit. Starým receptem našich babiček je ledvinový čaj z devatera bylin. Ten by měl obsahovat vřesovou nať, květ černého bezu, listy brusinky, průtržník, truskavec, list břízy, přesličku a libečkový kořen. Není to zrovna dobrota, ale s každým douškem zlepšujete prokrvení, stabilizujete minerální prostředí a dopřáváte ledvinám dezinfekci.
V případě, že upřednostňujete jednodruhové čaje, doporučuje se lichořeřišnice větší nebo vojtěška. K dietnímu režimu pak stačí přidat čtyři až pět litrů těchto neslazených bylinných čajů a neperlivé vody denně. Ledviny se začnou okamžitě čistit. Druhým neméně důležitým krokem je změna jídelníčku.
Sedm dní, které působí jako balzám
Na týden si naordinujte lehkou stravu postavenou na ovoci a svěžích zelených salátech s ořechy. Vynechte cukr a potraviny s kyselou podstatou, jako jsou těstoviny, maso a mléčné výrobky. Do svého jídelníčku naopak zahrňte zásadité přírodní suroviny, mezi které patří fazole, mango, rajčata nebo květák. Banány skvěle zaženou hlad, utiší chuť na sladké a obsahují hodně draslíku, který ledvinám prospívá.
Stop soli
Snažte se co nejvíce omezit příjem soli. Optimální denní příjem tohoto zásadního kuchyňského pomocníka jsou tři gramy. Reálná spotřeba v České republice toto číslo často mnohonásobně převyšuje. Statistiky prozrazují, že Češi přijímají až 12 gramů denně! Patříte mezi ně? Pak musíte vědět, že k osvěžení chuti jídla lze místo soli použít třeba bylinky. Za to vám tělo poděkuje!
Sledujte nás na sociálních sítích: