Vajíčka jsou sice zdrojem tuků a především cholesterolu, ale ve žloutku je obsažen především ten zdraví prospěšný. Když se to tak s vajíčky nepřehání, působí jejich pravidelná konzumace na zdraví blahodárně. Podle čínských kardiologů jedno vejce denně sníží riziko mrtvice o šestadvacet procent.
O čtvrtinu se sníží především riziko hemoragické mrtvice (krvácení do mozku). Riziko ischemické mrtvice (ucpání cévy v mozku) je pak u osob, které si dopřejí jedno vejce denně, o pět procent nižší.
„Tato studie dokazuje, že existuje vztah mezi střídmou konzumací vajec a nižším rizikem chorob oběhové soustavy. Naše objevy přispívají k vědeckým důkazům, že zdraví dospělí lidé by měli pravidelně konzumovat vajíčka ve střídmé míře,“ tvrdí autoři profesor Li-ming Li a doktor Cchan-čching Jü z Pekingské univerzity.
Potěší mozek i svaly
Další výhody konzumace vařených vajec? Dočkáte se podpory svých mozkových funkcí! Vejce obsahují cholin, který je zodpovědný za snížení zánětu v mozku. Tento stav je často spojen s pacienty s Alzheimerovou chorobou. A ta obvykle postihuje ty, kteří jsou za hranicemi 50. roku života. Je možné této nemoci předcházet, a to správnou výživou, cvičením a svačinkami – natvrdo vařenými vejci.
Vařené vejce také obsahuje vitamin D, který je nezbytný pro zdravé a silné kosti. Přestože můžete získat tento vitamin získat ze slunečního světla, i konzumace vajec může pomoci. Dejte si pár kousků s mlékem, ať získáte co možná nejvíc vápníku!
Ale tím přínosy vajec pro naše tělo nekončí. Svaly se budují díky bílkovinám. Konzumace vajec vařených natvrdo (tedy 9 minut, během kterých se žloutek dokonale provaří) vám může pomoci s přísunem dostatečného množství kompletních proteinů, které obsahují aminokyseliny – látky vhodné pro budování svalů. To je důvod, proč se vařená vajíčka doporučují jako ideální svačina po tréninku.
Sledujte nás na sociálních sítích: