Šípek je zásoba zdraví na celou zimu. Poradíme vám, co s ním

Podzim klepe na dveře a s ním i krásné plody šípků, které nám poslouží nejen jako dekorace do vázy, ale také jako skvělý zdroj vitaminu C na celou zimu. Tak vyrazte do přírody a natrhejte si do zásoby.

Správný čas

Nejvhodnější dobou pro sběr šípků je koncem září a začátkem října. Na slunných místech dozrávají o něco dříve. Šípky sbírejte v době, kdy jsou úplně zralé. To dobře poznáte podle toho, že jsou sytě červené, ale na dotek stále tvrdé. Uvnitř šípku by měla být oranžová dužina se žlutými semínky a jemnými chloupky. Měkké nebo hnědé plody nesbírejte.

Štěstí přeje připraveným

Rozhodně se na sběr šípků nevydávejte jen tak s holýma rukama. K ruce si vezměte nůžky, rukavice a košík nebo plátěný sáček. Nedoporučujeme sbírat plody do igelitek, neboť se v nich snadno a rychle zapaří. Rukavice a nůžky vám zase přijdou vhod, až se budete potýkat s trnitými větvičkami.

Zpracujte je

Doma šípky přeberte, vyhoďte ty, u kterých jste si nevšimli, že jsou nahnilé nebo sesychají. Očistěte je od větviček, lístků a „bubáků“, omyjte je a pečlivě osušte. Šípky je možné nasekat na malé kousky nebo sušit vcelku. Procesy samotného sušení mohou být různé, důležité však je, aby se plody sušily pomalu, abyste předešli ztrátě vitaminu C.

Nejšetrnějším způsobem je sušení na vzduchu a slunci. Pokud to počasí dovoluje nebo v domě najdete suché a teplé místečko, stačí, když šípky jednoduše rozprostřete na plech nebo navléknete na nit jako řetěz a zavěsíte do prostoru. Poté necháte šípky volně uschnout. Čas od času je zkontrolujte, zda neplesniví.

V sušičkách ovoce lze šípky sušit stejně snadno. Vyhněte se ale nastavení na vysoké teploty, neboť právě ty připravují plody šípku o tolik cenný vitamin C.

Nejen sušením lze plody zpracovávat. Čerstvé šípky jsou skvělé i na marmelády. Šípky zalijte vodou tak, aby byly úplně potopené. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny doměkka. Pak šípky propasírujte přes cedník. Na kilo hmoty přidejte kilo cukru, přidejte hřebíček a vařte asi 15 minut. Plňte do sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.

A je to v suchu

Skladování již usušených šípků je snadné. Můžete je zavřít do suché a čisté sklenice nebo zavěsit ve spíži v plátěném sáčku. Takto uchované plody vám bez problému vydrží až do další sklizně.

Vitaminová bomba

Stále nejčastěji se s konzumací šípku setkáme ve formě čaje. Z usušených plodů, které rozdrtíme paličkou, si můžeme v rychlosti vytvořit lahodný nápoj, který nás nabije energií a vitamíny. Čaj však zalévejte teplou, nikoli vroucí vodou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

201 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:28
404 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat