Při příjmu potravin dochází k poměrně složitému procesu jejich zpracování. Pokud jídla nevhodně zkombinujete, můžete způsobit svému zažívání nemalé problémy. Navíc se nevhodným párováním ochuzujete o potřebné výživné látky. Zvyšte jejich příjem ze zdravých potravin pomocí vhodného kombinování. Zlepšíte si tak zažívání, a navíc se vám otevřou dveře do světa nevšedních chutí.
Přírodní antioxidanty a zdravé tuky
Mnoho druhů ovoce a zeleniny obsahuje takzvané karotenoidy. Jedná se o přírodní pigmenty dodávající potravinám, jako jsou například rajčata, mrkev a špenát, jejich krásně syté odstíny. Karotenoidy můžeme považovat za přírodní antioxidanty, které pomáhají organismu v boji proti předčasnému stárnutí buněk. Tyto důležité sloučeniny jsou rozpustné v tucích. Co to v praxi znamená? Když tělu dopřejete kombinaci ovoce či zeleniny a zdravých tuků, bude schopno přijmout mnohem více karotenoidů.
Mezi zdravé tuky rozhodně patří avokádo, lněné semínko, olivový olej a oříšky. Nebojte se tyto zdroje nenasycených mastných kyselin zařadit nejen do přípravy salátů, ale i osvěžujících ovocných či zeleninových koktejlů.
Vitamin C a železo
O důležitosti vitaminu C má většina lidí povědomí již od útlého dětství. Na význam železa ovšem velmi často zapomínáme. Pokud bychom dlouho zanedbávali jeho příjem, mohli bychom si přivodit celou řadu onemocnění, především pak chudokrevnost.
„Železo je v potravinách zastoupeno ve dvou formách – hem a non-hem. Forma hem se vyskytuje především v živočišných zdrojích potravy bohatých na hemoglobin, tedy v červeném mase, rybách nebo drůbeži, a je pro tělo snadněji vstřebatelná,“ objasňuje expertka na výživu Susan Bowerman. „Zatímco non-hem železo se objevuje zejména v rostlinných zdrojích potravy, jako například luštěninách, sušeném ovoci, obilninách a zelenině. Abyste tělu dodali z non-hem železa maximum, vždy jej kombinujte s vitaminem C, který kromě citrusových plodů naleznete i v kiwi, brokolici, zelí nebo černém rybízu. Nebojte se tedy do oblíbeného koktejlu se špenátem přidat kousek kiwi a zpestřit listový salát osvěžujícími kousky grepu,“ doporučuje Susan.
Pokud upřednostňujete rostlinnou stravu před živočišnou, a nemáte tak přísun hem železa, sáhněte po červené řepě. Ta patří mezi tradiční léčiva proti chudokrevnosti. Váš salát rozzáří krásnou barvou a navíc zvýší odolnost vašeho organismu.
Zelený čaj a citron
„Zelený čaj je považovaný za zázrak, který se dle výzkumů výrazně podílí na prodloužení doby aktivního života. Díky obsahu tzv. fytonutrientů navíc působí jako prevence před vnějšími hrozbami pro organismus a posiluje jeho obranyschopnost,“ zdůrazňuje expertka Bowerman.
Abyste z těchto látek vytěžili co nejvíce, ochuťte svůj polední šálek čaje čerstvě vymačkaným citronem. Díky bohatému zastoupení vitaminu C pomůžete tělu vstřebat maximum potřebných užitečných sloučenin.
„Během letních dnů má ale málokdo chuť na šálek horkého čaje. Svým klientkám proto doporučuji přípravu ledových matcha tea nápojů. Matcha tea je speciálně namletý prášek pocházející z Japonska, který díky unikátnímu způsobu zpracování v sobě zachovává antioxidanty, aminokyseliny, minerály a různé druhy vitaminů,“ navrhuje expertka.
Nejste fanouškem citronů? Nebojte se experimentovat a ozvláštněte čaj i jiným druhem ovoce, které se na první pohled může zdát netradiční. Vyzkoušejte třeba šťavnaté kousky osvěžujícího ananasu nebo čerstvé jahody.
Sledujte nás na sociálních sítích: