Aktuálně se hodně mluví o tom, že pečivo naše tělo vůbec nepotřebuje a naopak bychom se mu měli vyhýbat. Někteří ho nejedí vůbec, někdo jen občas a jiní si bez něj neumějí svůj jídelníček představit. Na pultech obchodů je k dostání mnoho druhů. Bílé, celozrnné, žitné, sójové… Některé v nás vzbuzují pocit, že musí být zdravé. Mnohdy je tomu přesně naopak.
A zase ty sacharidy
Skladba ideálního jídelníčku je mnohdy velká věda. Pečivo je především zdrojem sacharidů, které samozřejmě potřebujeme, ale jejich příjem se odvíjí od toho, co od našeho jídelníčku očekáváme.
Pokud se snažíme hubnout, samotné vynechání pečiva nám moc nepomůže. Důležité je snížit příjem sacharidů celkově. Když už při redukčních dietách sáhneme po pečivu, mělo by být celozrnné, které má nižší glykemický index. Tělo po takovém jídle nevyplavuje příliš velké množství inzulinu, hladina krevního cukru je stabilnější a necloumají s námi pak nezvladatelné chutě na sladké.
V případě redukce hmotnosti je lepší nahradit pečivo, rýži nebo těstoviny zeleninou, která sice sacharidy také obsahuje, ale je pro dosažení našeho cíle mnohem vhodnější.
Bílé pečivo = nic za dvě koruny
Nejhorší volbou je konzumace bílého pečiva. Zásadní rozdíl mezi bílým a celozrnným pečivem je ten, že bílé pečivo, ač může mít stejný počet kalorií, jako to celozrnné, obsahuje tzv. „
prázdné“ kalorie.
Pro naše tělo nemají žádný přínos, nic mu nedodají, jen na chvíli oddálí hlad. Na rozdíl od celozrnného, neobsahuje bílé pečivo žádné minerály a vitamíny
Jíme ho až příliš
Zvykli jsme si jíst extrémní množství pečiva a to je hlavní důvod, proč se o tomto tématu v poslední době všude mluví. Sladké pečivo k snídani, rohlík nebo chleba k polévce, odpoledne dalamánek a večer houska s máslem. To je celkem častý model. Rozhodně bychom ale pečivo neměli jíst každý den. Bílé pečivo neobsahuje nic než mouku, tuky a cukr.
Nejenže si konzumací bílého, nebo hůř, sladkého pečiva zaděláváme na problémy s obezitou, ale výrazně tím ovlivňujeme i kolísání krevního cukru. Zejména pro děti není nutričně vůbec vhodné. A to ani bílé, ani celozrnné.
Sledujte nás na sociálních sítích: