Vědci se domnívali, že lidé, kteří jsou silně citliví vůči hořkým látkám v zelenině, se jí vyhýbají a kvůli tomu přijímají méně látek, které je chrání před rozvojem rakoviny. Tito jedinci jsou však náchylnější ke vzniku nádorového onemocnění geneticky, nikoli proto, že by jedli méně zeleniny.
Riziko u jedinců, kteří velmi silně vnímají hořčiny také v čokoládě či kávě, je vyšší o osmapadesát procent.
Naopak mnohem nižší riziko onemocnění rakovinou je u osob, které kvůli svým genům vůbec nevnímají hořkost fenlythiocabamidu, který se vyskytuje třeba v košťálové zelenině a působí její nahořklou chuť. Geneticky sníženou citlivost vůči této látce má asi třetina Evropanů.
„Rozdíl ve výskytu rakoviny mezi ženami s nejvyšší citlivostí vůči hořkosti a těmi s nejnižší citlivostí je ohromný. Extra vnímaví jedinci jsou ohroženi o osmapadesát procent víc než lidé nejméně citliví,“ tvrdí doktor Joshua Lambert z Penn State University.
Jeho tým ale vyloučil, že jsou tyto ženy ohroženy více proto, že nejedí nic, co je hořké, tedy ani zeleninu, hořkou čokoládu a kávu, které jsou bohatými zdroji antioxidantů.
Silní spojenci
Všem je nám jasné, že i když zeleninu zrovna nemusíme, měli bychom ji na talíř zařazovat tak často, jak jen to jde. Nejde přitom jen o naši postavu, ale především o zdraví. Jak prokázala řada studií, zelenina je opravdu silným spojencem v prevenci mnoha rakovinných onemocnění. Ovšem není v tom sama. Na jaké dobroty byste také měli vsadit?
Lněná, slunečnicová, konopná či chia semínka... Je úplně jedno, která zvolíte, neboť ze všech druhů načerpáte výše zmíněné omega-3 mastné kyseliny, ale také minerály užitečné pro vaši obranyschopnost. Podobné je to i v případě mandlí a vlašských ořechů, které jsou navíc obohaceny o pořádnou dávku bílkovin.
Je velmi dobrý nápad pochutnat si alespoň dvakrát týdně na sardinkách, tuňákovi a lososu. Proč? Cenné živiny v těchto mořských darech zlepšují imunitní reakce. Vychvalované omega-3 mastné kyseliny bojují proti jakémukoli zánětu v organismu, což může významně snížit riziko rakoviny. Co bude dnes k večeři? Být vámi, v obchodě bychom zabrousili do oddělení ryb…
Sledujte nás na sociálních sítích: