Čokoládové mléko je většinou vnímáno jako nepříliš zdravý na kalorie bohatý nápoj. Ale v rukou aktivního sportovce se může změnit v něco mnohem hodnotnějšího. Íránští vědci v experimentální studii prokázali, že čokoládové mléko zvyšuje výkonnost atletů a zkracuje délku zotavování svalů lépe než profesionální nápoje pro sportovce.
Při pravidelné konzumaci tohoto nápoje se výkonnost prodlouží o šest minut v průměru. Látky obsažené v čokoládovém mléce zlepšují srdeční tep a hladinu kyseliny mléčné ve svalech. Krom elektrolytů jako sportovní nápoje obsahuje mléko navíc bílkoviny.
„Čokoládové mléko obsahuje sacharidy, bílkoviny, tuky, flavonoidy, elektrolyty a některé vitaminy, které činí z tohoto nápoje nejlepší volbu pro zotavení se po sportovním výkonu. Vzkazem pro veřejnost je, že je to levný, delikátní a velmi chutný nápoj pro zotavení se a poskytuje podobný či dokonce lepší účinek než komerční nápoje,“ tvrdí doktor Amin Salehi-Abargouei ze Shahid Sadoughi University v Jazdu.
Čokoládou ku zdraví?
Nejen čokoládové mléko, ale i čokoláda samotná se poslední dobou ocitá v hledáčku vědců nikoli jako nepřítel, za kterého byla léta vydávána, ale jako zdravá pochoutka. Dokonce se ukázalo, že osoby, které si denně dopřejí jeden pásek z tabulky extra hořké čokolády, ukájejí nejen svou posedlost kakaovou pochoutkou, ale také se chrání před mrtvicí mozku. Podle dánských vědců totiž toto množství čokolády stačí k tomu, aby se riziko cévní příhody v mozku snížilo o třiadvacet procent. Ale pozor! Týká se to jen a pouze čokolády s obsahem kakaa nad sedmdesát procent. A samozřejmě se to s ní nesmí přehánět.
Ostatní typy cukrovinek mají příliš mnoho jednoduchých cukrů a nasycených tuků, které naopak riziko mrtvice výrazně zvyšují. Pokud se jedná o extra hořkou čokoládu, pak je vztah velmi silný a průkazný. Vyplývá z třináctiletého sledování pětapadesáti tisíc Dánů a jejich stravovacích návyků.
Na cévy působí blahodárně flavonoidy z kakaa, což jsou silné antioxidanty, které podporují zdraví cév a chrání je před zhoubnými vlivy, kornatěním a záněty. „Dokonce i konzumace malého množství kakaa denně může mít pozitivní vliv na zdraví cév,“ tvrdí jedna z autorek studie Elizabeth Mostofská.
Sledujte nás na sociálních sítích: