Vědci z Federální univerzity v Riu de Janeiru odhalili jeden z principů účinků resveratrolu z červeného vína v prevenci vzniku, růstu a šíření nádorů. Tato látka obsažená ve slupkách bobulí modrých odrůd révy vinné brání tvorbě bílkovinných shluků v nádorových buňkách. Tyto shluky přitom podporují množení a odolnost rakovinných buněk.
Bílkovina p53 normálně potlačuje nádory tím, že zabíjí rakovinné buňky. Jenže když dojde k nebezpečné mutaci, shluky p53 naopak růst a šíření nádorových buněk podporují.
Zázračný resveratrol...
Vědci z Ria zjistili, že při zvýšení hladiny resveratrolu v rakovinných buňkách, dojde k blokování tvorby mutované p53 a rakovinné buňky zanikají. A funguje to jak v tkáňových kulturách, tak v modelových organismech.
„V další části výzkumu se pokusíme zjistit, které části molekuly resveratrolu mají protirakovinný účinek, což by mohlo vést k vývoji nových léčiv,“ míní autoři z Federální univerzity v Riu de Janeiro.
... a zhoubný alkohol
Podle nich však nemá stejný účinek konzumace červeného vína. Ve dvou sklenkách nápoje – což je doporučená maximální denní dávka – je totiž resveratrolu obsaženo příliš málo na to, aby mohl léčit. Sklenka červeného vína denně by ale mohla být součástí prevence některých nádorů.
Problémem však je, že alkohol sám má účinky karcinogenní. Zvýšení příjmu konzumace nápoje má tak zhoubný vliv nejen na játra a mozek, ale zvyšuje také riziko onemocnění některými typy nádorů.
Aby resveratrol mohl léčit, je třeba jej z révových bobulí izolovat a podávat vyšší koncentrace.
Sledujte nás na sociálních sítích: