Největším morem jídelníčku západních lidí je všudypřítomná fruktóza. Potravinářský průmysl ji cpe do téměř všech výrobků, aby zlepšil chuťové vlastnosti svých výrobků a učinil konzumenty na nich závislými. Jenže právě fruktóza je cukrem, který zpomaluje metabolismus a tělo ho rovnou ukládá do tuků. Když se člověk fruktózy zbaví, do osmi dní na takové stravě se rychlost metabolismu opět zvýší.
Všechny slazené a ochucené mléčné výrobky, šťávy a limonády, cukrovinky a sladké pečivo obsahují spoustu fruktózy. Pokud chce člověk začít hubnout, musí se zbavit všech těchto potravin. Už po osmi dnech se jeho metabolismus zrychlí a on začne hubnout.
A po více než týdnu na dietě bez fruktózy se také výrazně zlepší hladina cholesterolu v krvi, sníží krevní tlak a zlepší hladina tuků v játrech.
„Odstraněním fruktózy z jídelníčku lze účinně předejít obezitě, vyléčit ztučnění jater a zlepšit diabetes 2. typu i bez léků,“ tvrdí profesor Jean-Marc Schwarz z Touro University v Kalifornii.
Devadesát procent fruktózy přijaté se stravou míří do jater, kde se hned mění na tuk. Fruktóza se skrývá v džusech, ovocných sirupech, kukuřičném či agávovém sirupu ale i medu.
Pozor na hlad!
Fruktóza se neocitla v hledáčku vědců poprvé. Ti z Kalifornie zjistili, že po konzumaci ovocného cukru fruktózy má člověk větší hlad, větší pocit prázdného žaludku a je méně schopen odolávat nutkání cpát se velkým množstvím jídla. A tak fruktóza přispívá k obezitě.
Zatímco konzumace syrového ovoce, jež obsahuje přirozeně se vyskytující fruktózu, by měla být každodenní součástí jídelníčku člověka, pití džusů, smoothie a nadměrná konzumace sušeného ovoce nikoli. Jsou to totiž koncentráty fruktózy. Vědci dlouho vědí, že pití džusů a smoothie přispívá k obezitě, nevěděli ale, proč tomu tak je. Na vině je vysoký obsah fruktózy a glukózy – jednoduchých cukrů – které tělo mění v tuk. Jenže mechanismus účinku fruktózy je ještě jiný.
Vědci z University of Southern California zjistili, že když má člověk hlad a dá si džus, smoothie, sušené ovoce či salát z čerstvého ovoce, má hlad dokonce ještě větší. A může za to fruktóza. I podávání fruktózy rozpuštěné ve vodě vyvolává stejný účinek. Lidé, kteří přijmou fruktózu, mají větší pocit hladu a prázdného žaludku a snědí následně více kalorií v nabídnutém jídle.
„Trávení fruktózy příbuzné s glukózou vede k vyšší aktivaci mozkových center, které se účastní pozornosti a zpracování odměny a může propagovat chování související s příjmem potravy,“ tvrdí autoři z Kalifornie.
Fruktóza je dnes také často používána jako náhradní sladidlo za sacharózu v mnoha potravinách a polotovarech. „A zřejmě to může být jedním z důvodů, proč epidemie obezity narůstá,“ píší dále autoři. Zatímco se sacharózou tělo přijímá poloviční množství fruktózy (jedna molekula sacharózy rozštěpením dává jednu molekulu sacharózy a jednu molekulu glukózy), když je pokrm oslazen jen fruktózou, tělo přijme velké množství fruktózy a účinek na mozek je v tomto případě silnější. Člověk má větší pocit hladu a hůře se ovládá.
Sledujte nás na sociálních sítích: